Varm oljen i en stor kjele, og stek løken på medium sterk varme til den begynner å bli blank. Tilsett hvitløk mot slutten.
Ha i vegetardeig og stek til den har fått litt farge.
Tilsett resten av ingrediensene til fyllet, la putre på medium sterk varme i en times tid.
Når det er 15 minutter igjen til retten er klar, setter du ovnen på 200 °C, over- og undervarme.
Lag så sausen: Ha kald eller romtemperert melk i en kjele med salt og mel, sett på varmen og rør med en visp under oppvarming. Tilsett smøret når melet har blandet seg godt med melken. La småkoke i 5 minutter under omrøring. Smak til med pepper.
Når fyllet har kokt i ca. en time, smaker du til med salt og pepper, pluss evt chilikrydder for litt futt.
Legg så et lag med ca. en tredjedel av fyllet i bunnen av en stor ildfast form, deretter 3-4 lasagneplater og en tredjedel av sausen.
Fortsett med halvparten av det resterende fyllet, 3–4 lasagneplater og halvparten av sausen.
Avslutt med resten av fyllet, sausen og ost om du vil, denne er nemlig også god uten .
Stek i ca. 45 minutter til osten er gyllen og en kniv går lett gjennom lasagneplatene. Sjekk etter 30 minutter. Hvis osten begynner å bli ferdig, men lasagneplatene er harde, legger du litt aluminiumsfolie over formen til alt er ferdig så den ikke blir svidd på toppen.
Server gjerne med godt brød, kryddersmør, samt en frisk salat.