Pizzabunn - eller bruk en ferdig variant
- 500 g tipo 00-mel* ev. hvetemel
- 1 ts salt
- 1,5 ss sukker
- 3 dl vann lunkent
- 1/2 dl olivenolje
- 25 g fersk gjær ev. 1 ts tørrgjær**
Nydelig hurtig pizzasaus
- 400 g hermetiske hele tomater gjerne cherrytomater
- 2 ts olivenolje
- 2 ts rødvinseddik
- 1 hvitløksfedd revet
- 1 ts salt
- 1/2 ss sukker
- 1/2 ss tørket oregano
- 1/4 ts pepper
Vegetarburger - eller bruk en ferdig variant
- 320 g vegetardeig tint*
- 1 gul løk hakket
- 3 ts dijonsennep
- 2 ts tamari el. soyasaus
- 1 ss grønnsakfond*** el. knust buljongterning
- rikelig med pepper
- 1,5 ss fiberhusk må med for å henge sammen
- 1-2 ss stekeolje
Fyll
- 70-100 g ost gjerne en kraftig type og plantebasert
- 2-3 store aromasopp i skiver
- 1/4 rødløk i skiver
- chiliflak
Hvitløksdressing
- 1 dl rømme/crème fraîche gjerne plantebasert
- 1 hvitløksfedd, revet el veldig finhakket
- 1/4 ts salt
- litt pepper
Pizzabunn
Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elt for hånd, eller bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet i 10–15 minutter.
La heve under plast på et lunt sted i en times tid.
Vegetarburger
Mens deigen hever lager du vegetarburgere; Bland alle ingrediensene godt i en bakebolle.
Form fem–seks burgere, og stek dem på medium varme i olje til de har en sprø overflate. Jeg synes det enkleste er å forme en liten tennisball i hendene, legge den i pannen og trykke forsiktig ned med en stekespade. Da blir de alltid pene i formen, og ganske jevnt tykke.
La gjerne hvile på svakeste varme i 5–10 minutter mens du lager pizzasausen. Sett til side.
Pizzasaus
La tomatene renne av i et dørslag i to minutter mens du måler opp resten av ingrediensene i en bolle.
Bland alt sammen med en stavmikser i 20–30 sekunder, eller kjør det i foodprosessoren til det er jevnt blandet. Sett til side.
Montering av pizza
Forvarm ovnen til 225 ºC, over- og undervarme.
Når deigen er ferdig hevet; Del deigen i to eller fire, og kjevle eller klapp ut deigen på et bakepapir.
Ha på pizzasaus og resten av fyllet og biter av vegetarburger.
Strø gjerne chiliflak over før steking, eller server ved bordet.
Stek midt i ovnen i 10–12 minutter, eller til osten er gyllen og bunnen er sprø.
Mens pizzaen stekes, rører du sammen hvitløkdressingen og smaker til med mer salt, pepper og hvitløk.
Server med hvitløksdressing og eventuelt en salat ved siden av om du ønsker.
* Tipo 00-mel er et pizzamel som er malt enda finere enn hvetemel. Hvis du uansett skal til butikken, anbefales det å prøve det. Hvis ikke, går det selvsagt helt fint med hvetemel også.
** Hvis du bruker tørrgjær, kreves det litt varmere vann – litt varmere enn kroppstemperatur.
***Det virker sikkert litt rart å bruke både fond og buljong, men etter mye prøving frem og tilbake, vil jeg si at dette er suksessblandingen. Selv om det går helt fint om du bare
dobler en av disse ingrediensene og dropper den andre, så er denne varianten anbefalt.
Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenedahlgren
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.