Begynn med å dele tomatene i to. Smør litt olje utover et bakepapir på et stekebrett, og fordel tomatene utover brettet med kuttsiden opp. Har du god tid, steker du tomatene ved 100 °C i 2–4 timer, hvis ikke, ved 230 °C i 15–20 minutter. Målet er at de skal bli litt godt stekt og tørket, uten at de blir svidd.
Fortsett med pestoen. Bruk en foodprosessor eller stavmikser til å blande soltørket tomat, olivenolje, valnøtter og basilikum godt sammen til en tykk, rød saus. Sett til side.
Fortsett så med grønnsakmiksen. Ha 3 ss olivenolje i en stor gryte eller kjele, og varm opp på medium varme. Stek rødløken i et par minutter, og ha så i gulrøtter og selleri og la steke til alt er mykt. Tilsett hvitløk, rør til alt er godt blandet og aromaene siver ut i rommet.
Bland så inn pestoblandingen og resten ingrediensene til grønnsakmiksen.
La gryten få et oppkok, og senk så varmen til putrenivå i ca. 15 minutter til den har fått en kremet konsistens.
Kok opp pastaen mens du venter.
Når bolognesen har fått ønsket konsistens, blandes de ferdige tomatene inn i gryten.
Smak til med salt, pepper og eventuelt sukker hvis tomatene ikke er så søte, og server med spaghetti eller annen pasta. Topp gjerne med frisk basilikum, chiliflak og server med rømme eller lignende om du vil.