Gå tilbake
+ porsjoner

Sommerruller - barnas grønnsaksfavoritt

Mine barn har hatt dette som favorittrett i tre år nå, og jeg ser ingen sjanse for at den ikke kommer til å være det i tre år til:)
Vær kreativ med eget innhold, jeg bruker sprø tofu i, men du kan også ha vegetarisk schnitzel i skiver, bbq-saus eller andre ting du liker. Her er det mange muligheter for deg som liker fresh mat, men deilige farger.
Rispapiret finner du hos velutstyrte matbutikker, det finner du i den asiatiske hyllen.
4.84 from 6 votes
Skrive ut Med video
Total tid: 45 minutter
Oppskrift av: Hanne-Lene
Antall porsjoner: 3
Legg i handlelisten

Ingredienser

  • 10 rispapir heter spring roll wrappers og ligger i den asiatiske hyllen
  • frisk koriander
  • srirachasaus

Raske syltede gulrøtter (valgfritt, kan brukes rå)

  • 3 gulrøtter
  • 170 ml riseddik eller hvitvinseddik
  • 2 ½ dl vann
  • 4–5 ss sukker
  • ½ ss salt
  • 1 lime

Sprø tofu

  • 250 g fast tofu ikke "silken tofu", skal stå kjølig.
  • 1 dl maisstivelse
  • 1 ts salt
  • nøytral stekeolje f.eks solsikke

Peanøttsaus

  • 6 ss peanøttsmør gjerne økologisk
  • 2 ss soyasaus eller tamari tamari er glutenfri og smaker i min mening best
  • 1–2 ss lønnesirup gjerne økologisk
  • ½ lime
  • ½ ss sriracha
  • 6–8 ss vann

Grønnsaksforslag

  • 1 neve rødkål finstrimlet
  • 1 mango i tynne skiver/staver
  • ½ agurk i tynne staver
  • 1 hjertesalat eller spinat

Andre fyllforslag

  • spirer
  • avokado
  • risnudler
  • reddiker

Fremgangsmåte

  • Start med gulrøttene. (Hvis du vil lage en enda raskere versjon, kan du droppe sylting og bruke dem rå.) For at det skal bli plass til så mange smaker som mulig i rullene, er det fint om gulrøttene er i tynne staver og 8–10 cm lange, gjør det så nøye som du har tid til. Bland alle ingrediensene til de syltede gulrøttene sammen i en beholder og sett den til side.
  • Press ut noe av vannet av tofuen med et kjøkkenpapir, jo mer du får ut, jo fastere blir tofuen.
  • Kutt så tofuen i like lange biter som gulrøttene, men ca. 1 cm brede. Bland salt og maisstivelse i en boks (med lokk) som får plass til all tofuen, ha i tofuen og rist forsiktig så alle bitene blir dekket.
    Dekk deretter bunnen av en stekepanne med stekeolje, og varm den til det freser når du legger i en bit tofu. Stek så alle bitene sprø, totalt tar det 5–7 minutter. La bitene renne av i et minutt på et bakepapir før servering.
  • Sausen: Rør sammen alle ingrediensene til du har en jevn og fin saus. Tilsett vann for å tynne ut til du har en tykk, men så vidt rennende konsistens. Smak gjerne til med mer sriracha det skal bli riktig godt med en sterk saus. Mengden som er oppgitt her, gir en mild, barnevennlig saus. Det er stor forskjell på tykkelsen på peanøttsmør, så derfor er det ingen hovedregel angående hvor mye væske du trenger.
  • Kutt så opp ønskede grønnsaker, gjerne i ca. 10 cm lengde og ganske tynne.
  • For servering har du to valg. Du kan enten lage alle rullene helt ferdig med en gang, eller la alle lage sin egen slik:
    Sett en stor bolle med lunkent vann på bordet. Legg alle grønnsakene på fat, sett frem sriracha og koriander.
    Når det er tid for å spise, tar hver og en et rispapir og dypper i vannet i 5 sekunder, legger det på tallerkenen og legger ønsket fyll i midten av rispapiret. Ikke fyll dem for mye, da får du ikke lukket dem, og de blir veldig vanskelig å spise.
    Start med å brette bunnen over fyllet, så bretter du den ene side over, så den andre, og ruller hele rullen sammen så toppen blir med, så stramt som mulig uten at det går hull. De blir finest om man skråskjærer de i to etter rulling, så det anbefaler jeg om du lager alle på forhånd. Sjekk videoen over for å se hvordan jeg lager det.
  • Sett gjerne frem dippskåler med saus til hver, eller ha sausen i en stor skål så alle kan forsyne seg selv.
Spre matgleden, legg igjen stjerner basert på hva du synes!Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenedahlgren
Sikre deg mine bestselgende bøker her! Bestill nå!!

Oppskriftsvideo

Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.