Gå tilbake
+ porsjoner

Enchiladas med spinat, artisjokk og applaus

Enchiladas med spinat, artisjkk og applaus fra min første kokebok: En skikkelig digg kokebok, er en av disse herlige rettene som man aldri angrer på at man har laget. Og er blant dem vi oftest velger å servere når vi har gjester. Ingrediensene er litt ukjente for noen, men de aller fleste digger denne, så ikke vær lettskremt. Artisjokken i fyllet har en litt syrlig smak som passer godt med den fete osten, bønnene og spinaten.
Enchiladasene kan også preppes opp ved at man lager fyllet og sausen dagen før, og kun har selve monteringen og stekingen igjen. En gang laget jeg denne i langpanne til 18 personer, det gikk også superlett, og beregner du ca 1,5 lompe per person, så holder det lenge:)
5 from 8 votes
Skrive ut
Total tid: 1 time
Oppskrift av: Hanne-Lene
Antall porsjoner: 4
Legg i handlelisten

Ingredienser

Saus

  • 5 dl vann
  • 1 grønnsakbuljongterning eller 1 ss fond
  • 5 ss tomatpuré
  • 1–3 ss chilikrydder etter smak
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ½ ts tørket oregano
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ss soyasaus / tamari
  • 1 ts limejuice eller eplesidereddik

Fyll

  • 2 ss olivenolje
  • 1 rødløk finhakket
  • 1 ts salt
  • 4 fedd hvitløk finhakket eller revet
  • 1 boks artisjokkhjerter hvert delt i 4-6 biter
  • 200 g frisk spinat grovhakket
  • 1 liten boks hermetiske sorte bønner skylt (175 g)
  • 2 never edamamebønner (i frysedisken) valgfritt
  • ½ dl kokoskrem / crème fraîche
  • pepper

Annet

  • 6 store tortillaer gjerne fullkorn eller glutenfrie fra Bfree
  • frisk koriander etter smak
  • 2 ½ dl revet ost gjerne plantebasert

Guacamole

  • 2 avokadoer
  • 1 lime kun saften
  • 2–3 skiver syltet jalapeño eller 1 ts kajennepepper / chilikrydder
  • 1 håndfull frisk koriander
  • salt

Tomatsalsa

  • 100 g cherrytomater ca. 10 stk.
  • 1 fedd hvitløk revet eller finhakket
  • ½ chili
  • 1 neve korianderblad
  • ½ lime kun saften
  • ¼ rødløk valgfritt
  • litt sukker – om tomatene ikke er så søte
  • litt olivenolje

Fremgangsmåte

  • Legg edamamebønnene til tining på et kjøkkenpapir.
  • Start så med sausen: Bland alle ingrediensene utenom lime/eddik i en passende kjele, bland alt godt med en visp og la småkoke i 10–15 minutter mens du klargjør fyllet.
  • Sett ovnen på 200 °C. Gjør klar alle ingrediensene til fyllet.
  • Varm olje på medium sterk varme i en vid kjele. Tilsett løk og salt, og stek løken i ca. 3 minutter til den er blank. Legg i hvitløken og rør godt om i ca. 1 minutt.
  • Ha så i alle artisjokkbitene og et par håndfuller med spinat. Når spinaten har sunket sammen, tar du i mer spinat til alt er i kjelen og godt blandet. Rør helt til det ikke lenger er fuktighet i kjelen. Ta så kjelen av varmen, rør inn skylte sorte bønner, edamamebønner og kokoskrem (den tykke delen av kokosmelken). Smak til med salt og pepper.
  • Rør inn eddik eller lime når sausen er klar, og smak eventuelt til med mer chili eller salt.
  • Hell . av sausen i en ildfast form som får plass til 6 fylte tortillaer. Vipp formen litt frem og tilbake slik at sausen blir fordelt over hele bunnen.
  • Legg så en tortilla på et flatt underlag, legg 1/6 av fyllet på midten og rull sammen. La det være igjen ca. 2 cm på hver side uten fyll. Legg så den ferdige rullen med skjøten ned i den ildfaste formen. Gjør det samme med resten av tortillaene. Hell så resten av sausen over midten av lompene, men la et par cm av endene være tørre. (Dette for at enchiladaene ikke skal bli helt våte.)
  • Dryss ost på toppen og stek i 20 minutter midt i ovnen, eventuelt litt til om osten ikke er helt gyllen.
  • Lag så guacamole ved å ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller bruk stavmikser. Smak til ønsket styrke med jalapeños, eller frisk chili om du ikke har syltede jalapeños.
  • Til slutt lager du tomatsalsaen ved å finhakke alle ingrediensene og blande dem godt. Smak til med styrke og syre, og ha gjerne i 1 ts sukker om den ble litt sur. Det kommer an på om tomatene er søte eller ikke.
  • La formen hvile i 10 minutter før servering. Strø så over litt hakket koriander og server.

Merknader

OM INGREDIENSENE
Artisjokkhjerter finner du i velassorterte butikker, de er plassert sammen med hermetikk. Syltet jalapeño står i tacohyllen. Har du ikke edamamebønner, så sløyfer du bare det, men bytt gjerne ut med linser om du vil gjøre retten enda mer mettende. En halv boks grønne linser i fyllet ville vært veldig godt!
TIPS:
Denne retten kan både forberedes på forhånd og lages til mange. Slik forbereder du: Lag fyll, saus og tomatsalsa dagen før. Salsaen bør da renne av i et dørslag før servering og romtempereres. Vent med å lage guacamolen til et par timer før servering. Legg så plastfilm direkte på guacamolen og la plasten være på frem til servering så guacamolen ikke blir brun. For å lage retten til mange, bruker du en langpanne, da får du plass til 10–12 stykker. Vi serverte denne retten til 18 personer i et 35-årslag, og det fungerte aldeles utmerket. Det pleier å gå med ca. 1 enchilada per person.
Spre matgleden, legg igjen stjerner basert på hva du synes!Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenedahlgren
Sikre deg mine bestselgende bøker her! Bestill nå!!

Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.