Gå tilbake
+ porsjoner

Verdens beste brune saus (til og med vegansk og glutenfri)

Fra bestselgeren "En skikkelig digg kokebok 2" sitt julekapittelkommer denne nydelige sausen som er supergod til alt av tradisjonsmat. Denne må du nesten bare gi en sjanse, for du vil nok aldri lage brun saus på annen måte igjen!
5 from 6 votes
Skrive ut
Total tid: 20 minutter
Oppskrift av: Hanne-Lene
Antall porsjoner: 6
Legg i handlelisten

Ingredienser

  • 6 aromasopp eller en god neve tørket sopp bløtlagt
  • stekeolje
  • ½ gul løk finhakket
  • 1 fedd hvitløk finhakket eller revet
  • 5 dl grønnsakskraft 5 dl vann + 1 ss buljongpulver/terning
  • 1 ss tamari eller soyasaus (Tamari er glutenfritt)
  • 1 ts tørket timian
  • 1,5 ts tørket rosmarin
  • 1 ss maisenna blandes i skål med tre ganger så mye vann
  • Salt og pepper etter smak
  • 1 ts sukkerkulør for fargen, kan droppes helt eller økes om man vil ha den enda brunere.

Fremgangsmåte

  • Bruk en vid kjele: Stek soppen i litt olje til den har blitt god og brun, og ikke lekker vann lengre. Legg soppen så til side.
  • Bruk samme kjele, stek løken blank og tilsett deretter hvitløk og la surre med et minutt til.
  • Ha soppen tilbake i kjelen, tilsett deretter grønnsakskraft, alle krydderne, tamari og la koke inn en liten stund.
  • Bland så maisenna med 3 ss kaldt vann i en egen beholder, og rør deretter inn i sausen, la koke et par minutter.
  • Deretter bruker du en stavmikser eller blender til sausen er helt jevn, smaker til med salt (ikke alltid nødvendig) og pepper, og tilsetter eventuelt mer vann om du vil ha den tynnere.
  • For å få en riktig brun saus, anbefaler jeg 70-talls trikset med sukkerkulør, eller så kan du selvsagt ha en lys saus om du ikke har det.
  • Server til alle tradisjonsretter som krever ordentlig smaksrik brun saus.
    Digget du denne sausen? Støtt gjerne mitt arbeid og få 98 andre oppskrifter på kjøpet i "En skikkelig digg kokebok 2":)
Spre matgleden, legg igjen stjerner basert på hva du synes!Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenedahlgren
Sikre deg mine bestselgende bøker her! Bestill nå!!

Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.