Go Back
+ servings

Potetgryte - Anja Bakken Riises favorittvegetar

En varmende, deilig, sunn og mettende gryte som enkelt lages på nesten bare norske ressurser (i sesong). Dette er Anja Bakken Riises favorittvegetar (faktisk er den nå helt vegansk) og jeg har kun justert litt på dressingen fordi jeg ikke klarte styre meg når jeg smakte den deilige hvitløkssmaken. Denne nevnet hun i min podcast "En skikkelig digg fremtid", så sjekk den om du vil høre mer om hva hun mener om fremtidens mat.
No ratings yet
Print
Total Time: 55 minutes
Oppskrift av: Hanne-Lene
Antall porsjoner: 6

Ingredienser

Hvitløksdressing

  • 6 fedd hvitløk skrelte
  • litt olivenolje
  • 6-7 ss kokosyoghurt eller en annen du foretrekker
  • 2/3 potte frisk mynte
  • 1 ts sherry eddik Kan sløyfes, eller erstattes med f.eks balsamicoeddik (ikke den tykke varianten)
  • 1 ts salt

Potetgryte

  • 2 ss stekeolje f.eks raps
  • 50 g brødsmuler (jeg brukte glutenfrie panko-brødsmuler pga cøliaki her i familien)
  • 3 rødløk hakket
  • 4 fedd hvitløk finhakket
  • 750 g poteter med skall delt i drøyt terningsstore biter
  • 2,5 dl vann
  • 1/2 buljongterning eller tilsvarende ss buljongpulver
  • 4 tomater skrellet og kuttet i biter
  • 1 stor boks hvite bønner skylt
  • 1/3 potte frisk mynte
  • 1 ss fersk persille (valgfritt) hakket
  • ½ sitron kun saften
  • Smak til med pepper, jeg tok ganske mye

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovn til 180 grader over og undervarme.
    Ha så hvitløken i en ildfast beholder, ringle over litt olje, og la bake i 25 minutter.
  • Stavmiks eller blend hvitløk, mynte, salt, sherryeddik og yoghurt (eller hvis du vil lage Anja sin, så bruker du 250 ml olivenolje + hvitløk, sherryeddik og salt). Sett til side.
  • Gjør klar alle ingredienser til gryta.
  • Varm så olje og brødsmuler i noen minutter, ha så i løk og hvitløk og stek på god varme til det er blankt. Dette tar 5-10 minutter.
  • Ha så i poteter, vann og buljong og la småkoke i 10 minutter. (Det kan virke som det er lite vann, men dette er altså korrekt.) Rør av og til.
  • Tilsett tomater, bønner, urter og urter, la småkoke i minst 10 minutter til. Hvis potetene nå er gjennomkokt, så kan du spise gryten nå. Originaloppskriften er ferdig nå, men Anja pleier la den stå på svak varme i opptil 2-3 timer, så du får bare velge selv hva som passer best for deg.
  • Servering: Ha gryten i passende skåler og fordel dressingen på toppen, ca 1 ss til hver porsjon. Topp eventuelt med noen friske urter så øynene blir mette også:)
Spre matgleden, legg igjen stjerner basert på hva du synes!Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenesvegetar
Forhåndsbestill den nye kokeboken min i et begrenset opplag før jul! Bestill her!!