Aubergineform
- 2 mellomstore auberginer
- rapsolje eller annen stekeolje
- 1 ts salt
- 350 g god tomatsaus gjerne smakssatt med basilikum eller chili
- 150-200 g revet ost cheddar, mozzarella eller plantebasert variant
- 1 stor neve frisk basilikum
- salt og pepper
Pestosnurr
- 1 pizzadeig familiestørrelse helst ferdigkjøpt, den er lettere å jobbe med og blir supergod i denne oppskriften.
- 1 dl pesto hjemmelaget (se under) eller ferdigkjøpt
- 50-100 g revet ost
- olivenolje, plantemelk eller egg til pensling
Hjemmelaget pesto (vegansk)
- 1 /2 potte basilikum (hvis den er veldig tynn i bladene, bruk en hel)
- 1/2 dl pinjekjerner
- 1 hvitløksfedd revet eller hakket
- 0.5 dl olivenolje
- 1/4 ts salt
- pepper etter smak
- en skvis sitron om du har
Sett ovnen på 225 °C over og undervarmeAubergineform: Skjær auberginene i om lag 1/2 cm tynne skiver på langs. La skallet være på. Ha godt med olje i pannen, og stek aubergineskive gyllen med litt salt på sterk varme (nivå 8 av 9 hos meg). Bruk gjerne to stekepanner, så går det fort unna! Hver skive må ligge 3–4 minutter på hver side for å bli gjennomstekt, ellers vil det være mye vann igjen i auberginen, som vil gjøre gratengen vassen. Det er fint om de blir litt brune.
Legg så lagvis i en liten ildfast form. Først 4 ss tomatsaus (ikke bruk mer, da vil det bli for mye væske) aubergine, revet ost, frisk basilikum, litt salt og pepper, og fortsett til du har brukt opp alle ingrediensene. Aubergineskivene kan gjerne overlappe hverandre. Avslutt med et lag ost.
Stek retten i 15-20 minutter til den er gyllen på toppen og sausen bobler. (Lag pestosnurren i mellomtiden)
Pestosnurr
La ovnen være på 225 grader, over og undervarme
Hjemmelaget pesto: Kjør alle ingredienser i en blender eller bruk en stavmikser for å blande alt godt, smak til med salt og pepper. Husk at osten også er salt, så pestoen bør ikke være alt for salt.
Slik fletter du: (Se gjerne video under for detaljer)Ha deigen på et bakepapirDel i tre like lange emner på langs.Smør ca 3 ss pesto i midten på hvert av emnene, la det være igjen et par cm til endene i alle retninger.Strø litt revet ost i midten, på pestoen. Rull så hvert av emnene sammen på langs, klem litt sammen der endene møtes og legg dem med skjøten ned.
Nå skal du ha tre lange, tynne ruller med deig. Fest de tre rullene sammen i toppen ved å trykke endene sammen.Bruke en skarp liten kniv og snitt hull på midten av det første laget av deig nedover hele rullen. Flett så rullene sammen, og fest til slutt endene sammen, på samme måte som i toppen. Det kan være litt utfordrende å få flettet uten at osten faller ut, men bare bruk tid og klem emnene litt sammen underveis, så går det fint.Trykk fletten litt sammen så den blir litt kortere og tettere. La den gjerne hvile litt i romtemperatur før steking om du har tid.Pensle fletten med litt olje, plantemelk eller vispet egg, stek i ovnen i 15–17 minutter til den er gyllen og osten bobler ut av hullene. Aubergineformen kan gjerne hvile mens denne steker, det er bare fint. Legg gjerne over litt ekstra basilikum før servering. Ta-da! Aubergineform og pestosnurr ferdig:)! Håper det ble digg!
Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenedahlgren
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.