Go Back
+ servings

Vinnerlasagne fra En skikkelig digg kokebok 2

I min første bok hadde jeg med to lasagner, og jeg var usikker på om jeg kom til å klare å lage enda en som er like god som dem. Siden mannen min elsker lasagne, lot jeg meg overtale til å prøve. Etter mange forsøk fant vi endelig den magiske miksen. Denne versjonen er stappfull av smak, kun basert på grønnsaker og ikke vanskelig å lage. Mange har etterlyst en lasagne uten kjøtterstatning, så værsågod. Håper det smaker!
4.91 from 20 votes
Print
Total Time: 1 hour 30 minutes
Oppskrift av: Hanne-Lene
Antall porsjoner: 5

Ingredienser

Grønnsaksmiksen

  • 3 ss olivenolje
  • 1 rødløk finhakket
  • 2 gulrøtter delt i små terninger
  • 3 stilker stangselleri finhakket
  • 2 ts tørket basilikum
  • 2 ts tørket timian
  • 1 ts tørket oregano
  • ½ ts tørket salvie valgfritt
  • 1 ts chiliflak valgfritt
  • 3–5 fedd hvitløk finhakket
  • 400 g grovhakkede hermetiske tomater
  • terning grønnsaksbuljong
  • 1 stor boks røde linser skylt (230 g)
  • 1 dl vann
  • dl rødvin valgfritt el. 2 ss balsamicoeddik
  • pepper

Rød Pesto

  • 2 ss olivenolje
  • 6 ss soltørkede tomater i olje grovhakket
  • 2 never valnøtter
  • 10–12 basilikumblader

Béchamelsaus:

  • 7 dl melk* gjerne Oatly iKaffe eller usøtet soyamelk
  • 4 ss maisenna
  • 2–3 ss smør
  • salt og pepper

Korianderdressing:

  • 1 stor potte frisk koriander med stilker
  • 1 fedd hvitløk hakket
  • 1 ss rødvinseddik el. 1/2 presset lime
  • 4 ss olivenolje
  • 1/2 ts salt

Annet:

  • 8–10 lasagneplater velg glutenfrie ved behov
  • frisk basilikum

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen til 225 ºC, over- og undervarme.
  • Start med grønnsaksmiksen. Varm olje i en stor gryte på middels varme. Ha i rødløk, og la den frese i et par minutter. Tilsett gulrøtter, stangselleri og krydder, og la alt steke til det er mørt og fint. Tilsett hvitløk, og rør til alt er godt blandet.
  • Lag pestoen. Ha soltørket tomat, olivenolje, valnøtter og basilikum i en foodprosessor eller stavmikser, og kjør til en tykk, rød pesto. Bland pestoen i gryten med grønnsakene, og tilsett resten av ingrediensene til grønnsaksmiksen. La gryten putre i 15 minutter.
  • Lag béchamelsausen i mellomtiden. Ha melk og maisenna i en kjele, og rør med en visp under oppvarming. Tilsett smøret når melet har blandet seg godt med melken. La sausen småkoke i 5 minutter under omrøring, til den er passe tykk. Smak til med salt og pepper. (Dette er en uvanlig metode, som jeg har lært av svigermoren min som var husholdningslærer i Sverige. Sausen får aldri klumper på denne måten.)
  • Når gryten er klar, smaker du eventuelt til med krydder. Jeg liker den med ganske kraftig smak.
  • Finn frem en lasagneform på ca. 30 x 20 cm. Fordel 1/3 av fyllet i bunnen, så 4–5 lasagneplater, deretter 1/3 av sausen. Gjør det samme en gang til, og avslutt med resten av fyllet og til slutt resten av sausen.
  • Stek lasagnen midt i ovnen i 35 minutter, og sjekk deretter om den tåler mer overvarme uten å bli svidd. Hvis den allerede er gyllenbrun og fin på toppen, legger du over aluminiumsfolie. Stek uansett videre i 10 minutter, og sjekk om lasagneplatene er myke med en kniv. La lasagnen avkjøles i 15 minutter før servering, slik at den setter seg i formen.
  • Korianderdressing: Stavmiks alle ingredienser sammen.
  • Servering: Topp gjerne med frisk basilikum og eventuelt korianderdressing før servering.

Notes

* Det er ikke all havremelk som egner seg til sausen, noen av dem er for søte. Jeg anbefaler derfor enten usøtet soyamelk eller iKaffe havremelk fra Oatly. Ønsker du å bruke en glutenfri versjon, velger du soyamelk, for glutenfri havremelk er som oftest for søt for lasagne.
Spre matgleden, legg igjen stjerner basert på hva du synes!Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenesvegetar
Nominert til Årets kokebok: Kjøp den bestselgende "En skikkelig digg kokebok 2" her! Bestill her!!