Gå tilbake
+ servings

Smuldrepai i fem varianter

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger eplevarianten av denne har blitt servert i et familieselskap hos oss opp gjennom årene. Vi er faktisk litt usikre på om oppskriften er fra min mor eller mormor, men det vi vet, er at den alltid blir god.
Ett år fikk jeg lyst til å teste den med bær, og plutselig hadde vi laget pai annenhver dag hele ferien i utallige varianter.
Min største favoritt er rips med vaniljeis til, og på en knallsterk annenplass er fersken med lime supergodt. Glutenfri og nøttefri om du vil:)
5 from 3 votes
Print
FORBEREDELSESTID: 15 minutter
KOKETID: 25 minutter
Total tid: 1 time
Oppskrift av: Hanne-Lene
Antall porsjoner: 7
Legg i handlelisten

Ingredienser

  • 600 g bær eller frukt (Velg en eller bland) 4-500 g bringebær el. 5-600 g rips el. 4-5 fersken+limeskall el. 6-8 epler uten skall i båter+kanel
  • 2 ss maisstivelse kun på bær, de avgir mest væake
  • 150 g smør gjerne plantebasert
  • 2 dl store havregryn*
  • 2 dl kokosmasse sånn utenpå kokosboller vet du:)
  • dl sukker**
  • 1 neve hakkede nøtter f.eks.mandler, valgfritt
  • 1 klype salt

Tilbehørsforslag

  • vaniljesaus el. vaniljeis
  • cottage cheese (min favoritt til ripspai)
  • frisk mynte

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen; 200 ℃, over- og undervarme.
  • Dersom du bruker et fast smør, del smøret i terninger og la ligge ute til du har målt opp resten. Om du bruker et mykt (ikke rennende) plantebasert smør, kan du bruke det direkte fra kjøleskapet.
  • Min paiform er 32 cm, men her kan du bruke det du har, bare følg med på steketid. Ha bær, epler eller fersken i formen. Strø over maisstivelse på alle varianter utenom epler. Eplene gir ikke fra seg så mye væske, så det er ikke nødvendig.
  • Bland havregryn, kokosmasse, sukker, nøtter og salt i en blandebolle, og bruk deretter fingrene eller en gaffel til å mose inn smøret i deigen til du har en smuldredeig. Rør inn nøtter om du ønsker.
  • Fordel deigen over frukten, det er bare sjarmerende om det er en litt «ruglete» overside.
  • Stek i nedre del av ovnen i ca. 25 minutter for bær*** og ca. 30 minutter for epler avhengig av størrelsen på bitene. Toppen skal bli gyllen.
  • La hvile i minst 15 minutter før servering, kan fint lages dagen før og lunkes litt før servering eller bare spises kald.
  • Hvis du vil ha en litt sunnere variant, eller du får helt dilla som meg og vil spise den ofte, så anbefaler jeg å prøve med cottage cheese ved siden av, utrolig godt med denne miksen:)
    PS: Håper du gir en review etter du har smakt den, og ikke minst at det smaker:)

Merknader

*glutenfrie ved behov
**Ha i mer/mindre sukker avhengig av om du har veldig søte bær/frukt.
***Bruker du frosne bær, trenger paien litt mer tid – ca. 40 minutter, og dekk da eventuelt til toppen med folie på slutten.
Spre matgleden, legg igjen stjerner basert på hva du synes!Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenedahlgren
Sikre deg mine bestselgende bøker her! Bestill nå!!

Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.