Gå tilbake
+ servings

Hanne-Lenes beste nøttestek - vegansk digg julemat

Hva skal man spise på julaften om man vil spise vegansk? Look no further!:) Nå har jeg tenkt, prøvelaget, smakt, justert, prøvelaget, smakt, justert utallige nøttesteker og andre vegetarsteker, og endelig fant jeg den miksen jeg ønsket meg. Denne er saftig men holder formen, den er kompleks i smaksbildet, men likevel ikke sterk, og den går kjempefint til alt juletilbehøret.
Den tar litt tid, men det skal jo ekte festmat gjøre. Den gode nyheten er at fyllet kan fint lages et par dager før, og da er det jo bare ca 15 minutters jobbetid for å montere og deretter selve stekingen.
God fest, jul eller hva du nå feirer når du lager denne:) Jeg vil gjeeerne høre hva du synes <3
Klem Hanne-Lene
PS: Du finner svar på ofte stilte spørsmål under oppskriften.
4.97 from 32 votes
Print
FORBEREDELSESTID: 45 minutter
KOKETID: 45 minutter
1 time 10 minutter
Total tid: 2 timer 40 minutter
Oppskrift av: Hanne-Lene
Antall porsjoner: 6
Legg i handlelisten

Ingredienser

Fyll

  • 1 dl quinoa
  • 2 dl vann
  • 0.5 ss grønnsaksbuljongpulver evt 1/2 buljongterning knust
  • 30 gram tørket shitake 1 pakke er ofte 30 gram (kan sløyfes hvis du ikke liker sopp, men smaken gir noe ekstra synes vi:)) Du kan også bruke fersk sopp om du ikke finner tørket, da anbefaler jeg enten 2 portobello eller 6-8 aromasopp/shiitake som stekes godt til de er helt tørre.
  • 2 fedd hvitløk
  • 200 g spinat grovhakket
  • 230 g linser ferdig kokte, valgfri farge.
  • 150 g vegansk smøreost f.eks Oatly på mackan naturell eller med hvitløk og urter
  • 50 g tørkede tranebær
  • 1 neve valnøtter grovhakkede
  • 1 ts tørket salvie
  • 2 ts chilikrydder
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 2 ts balsamicoeddik
  • 2 ts tamari eller soyasaus (tamari er glutenfritt)
  • ½-1 ts salt
  • pepper

Annet

  • 1 pakke smørdeig (se notater) de fleste varianter er veganske. Bruk en glutenfri variant om du trenger det.
  • Litt mel til utkjevling
  • Litt plantemelk til pensling eller olje

Fremgangsmåte

  • Sjekk ofte stilte spørsmål under oppskriften dersom du lurer på noe.
  • *Hvis du har tid, la gjerne smørdeigen tine i kjøleskap et døgn. Hvis ikke se lengre nede for tips om når du bør ta den ut av fryseren.*
  • Legg den tørkede soppen i varm vann 5-10 minutter.
  • Start med å koke quinoaen i buljong. Bland quinoa, vann og buljong i en kjele, kok opp og la småputre i ca 15 minutter til alt vannet er fordampet. Sett til side.
  • Hell vannet av soppen og grovhakk den. Jeg liker litt grove biter av sopp, men du kan selvsagt også finhakke den om du heller vil ha en fin masse.
  • Ta frem en vid kjele: Stek så soppen i tørr panne til den har krympet mye, ca 4-5 minutter på medium høy varme pleier å bli bra. Når du trykker på soppen med en stekespade og det ikke kommer vann ut er den tørr nok.
  • Tilsett så finhakket hvitløk og all spinat, rør til all spinaten har falt godt sammen, og det ikke er mye vann i pannen.
  • Tilsett så skylte linser og kremost, rør til alt er godt blandet. Ha deretter i resten av ingrediensene til fyllet, husk quinoaen. Smak til med salt og pepper. Hvis blandingen er litt våt, stek den litt til så det ikke er væske i bunn når du rører. ta så av varmen.
  • La blandingen kjøle seg litt (mitt triks er å sette den ute i fem minutter, men leser du dette på sommeren er det kanskje ikke like god taktikk:))
  • Når blandingen er litt kjøligere skal du forme den som en tykk pølse i plastfolie. Jeg har lagt folien, ca en meter lang, på benken, og deretter lagt massen i midten og brukt hendene til å forme en tykk pølse som er ca 30 cm lang (som et A4 ark).
    Så skal du ta resten av folien stramt rundt pølsen, og trykke den litt sammen, slik at den lettere sitter sammen inne i "steken". La så massen hvile i kjøleskapet en stund, helst en times tid.
    Forberedningstips: Alt frem til dette punktet kan du helt fint gjøre en dag eller to før servering. Dersom den har ligget veldig lenge i kjøleskapet, kan det være lurt å la den få litt romtemperatur før innbaking, så den ikke blir kald i midten mens smørdeigen blir passe.
  • Etter 30-45 minutter (Kjenn på formen i kjøleskapet at den ikke er for varm og at den har "satt seg i formen": Sett ovnen på 200 grader.
    Hvis ikke du har tint smørdeigen i kjøleskapet, så kan du ta frem platene fra fryseren nå, og la de tine spredt utover på et bakepapir mens du gjør klar til kjevling.
  • Etter ca 15 minutter bør de være tinte. Ikke la de bli for varme, da blir deigen vanskelig å jobbe med.
    Legg så platene på hverandre så de overlapper, og kjelve ut til et rektangel på ca 40*30 cm. Tenk at pølsen din skal få god plass til å bli pakket inn. Bruk gjerne litt mel på underlaget så den ikke sitter fast.
  • Viktig tips: Legg så deigen på et bakepapir før du monterer, ellers kan den bli vanskelig å flytte.
  • Velv så pølsen din forsiktig ut av plastfolien i midten av butterdeigen. Bruk eventuelt hendene til å forme den jevn.
  • Hvis du vil lage med mønster: Skjær så striper som er like store som tommelen fin rundt hele steken. Se bilder lengre opp i oppskriften for detaljer. Jeg pleier å skjære vekk litt i toppen , og bruke de første stripene til å dekke endene ved å ta en fra høyre rundt til venstre og motsatt.
    Deretter tar du annenhver stripe over til den andre siden over steken. Det kan være fint å brette inn mot midten fra hver ende, og du kan godt skjære av litt deig om du står igjen med noe som ikke passer. Dette er jo kunst, så bare ha den akkurat så fin eller rustikk som du vil:)
  • Pensle så med plantemelk eller olje og stek i 40-45 minutter til den er gylden og sprø på utsiden. La hvile i 10 minutter før servering, da holder den bedre på formen. Bruke en skarp kniv for å få fine skiver.
  • Håper det smaker:)
Spre matgleden, legg igjen stjerner basert på hva du synes!Laget du oppskriften? Legg igjen stjerner så flere kan vite om den er anbefalt:)! Følg her for mer inspirasjon: Instagram @hannelenedahlgren
Sikre deg mine bestselgende bøker her! Bestill nå!!

Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.