Gresskar og linsesuppe med pesto og sprø topping // Verdens matvaredag – FN arrangement // Lavt klimaavtrykk
Denne oppskriften er utviklet for et FN arrangement sammen med Capa Kinoreklame som setter fokus på Verdens matvaredag 16.oktober. Retten er klimaberegnet av Klimato.no.
Skikkelig digg mat til 40 personer, eller ett måltid alene?
Det høres ganske sprøtt ut, men denne retten har altså et 40 ganger lavere klimaavtrykk enn en gjennomsnittlig middag med storfe eller lam i sentrum. (0,1 kg co2e per porsjon) Det betyr at du kan spise denne i 40 dager eller servere den til 40 venner, for samme avtrykk som en eneste middag du spiser alene. For meg er det da helt åpenbart hva man burde velge, om ikke hver dag, så i det minste de fleste dager.
Suppen består av lokaldyrket gresskar, epler, løk, koriander og basilikum, og importerte linser, granateple og kikerter. Men hvordan kan klimaavtrykket være så lavt da? Det har seg nemlig slik at selve transporten av mat ikke er den største bidragsyteren til klimaavtrykk, det er selve produksjonen av varen. Siden de aller færreste matvarer flys inn, så er ikke avtrykket fra frakt av belgvekster og slikt stort. (Bortsett fra norsk laks da, som ofte flys til Kina for å renses, men likevel kan kalle seg “Nyt norge”, men det er en annen diskusjon.).
Nå tror du kanskje at klimavennlig mat umulig kan smake godt? CHALLENGE ACCEPTED! Denne suppen er knasende, varmende, sunn, spennende, mektig og mest av alt skikkelig digg!
Jeg serverer suppen i dag på Odeon kino i Oslo, skal legge ut bilder derfra senere, her er bilder fra prøvelagingen:
Ingredienser
- 1 ss stekeolje
- 1 gul løk grovhakket
- 2 store fedd hvitløk grovhakket
- 1 kg hokkaido-gresskar, skrellet og delt 1 kg er ca 1,5 kg før skrelling. (Medium stort gresskar)
- 1 ts malt koriander
- 1/2 ts kanel
- 1 ts spisskumin
- 2 syrlige epler grovhakket
- 1,5 ss buljong
- 1,4 liter vann
- 1 stor boks røde linser 1 boks tilsvarer 230 g avrent
- 1 ts salt
- litt cayenne etter smak (valgfritt)
Sprø kikerter
- 175 g kikerter avrent
- 1 ss olje
- 1/2 ts salt
- 1 ts spisskumin
Pesto
- 1 stor potte basilikum
- 50 g pinjekjerner (eller cashewnøtter om du har det)
- 1 dl olivenolje
- 2 fedd hvitløk
- 1/2 ts salt smak til
- nykvernet pepper
Toppings:
- 1 granateple kan bruke små eplebiter om du heller vil.
- frisk koriander
- chiliflak valgfritt
Fremgangsmåte
Kikerter
- Sett ovnen på 250 grader varmluft (eller lavere temperatur om du har god tid). Bland kikerter, olje og krydder og fordel på en bakeplate. Stek i 10-15 minutter til de popper i ovnen. Begynn på suppen i mens, la kikertene bare svalne når de er klare.
Suppe
- Blank løk og hvitløk i olje, ha deretter i alle ingredienser til og med vann i listen og kok opp. La koke i ca 15 minutter til du kjenner at gresskaret er helt mykt.
- Ha i linser og stavmiks suppen glatt.
- Smak til om du trenger salt, det kommer litt an på hvilken buljong du har brukt. Jeg liker suppen med litt cayennepepper også. Sjekk også om du synes suppen er tynn nok, dette er en smakssak. Ha i så fall litt mer vann om du vil ha den tynnere.
Pesto
- Kjør alle ingredienser i en liten mikser eller blender til det er godt blandet. Smak til med salt og pepper
Montering
- Fordel suppen i skåler og topp med pesto, kikerter, granateple (eller små eplebiter), chiliflak og koriander
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)