Hva skal jeg ha på brødskiva? Den store vegetariske påleggsguiden
Hva skal jeg ha på brødskiva om det ikke skal være kjøtt, fisk, egg eller melk? Vi er et brødelskende land, og det kommer vi nok til å fortsette med i lang tid. Men må du slutte med brødet om du skal spise mer vegetarisk? Nope! Brød er (nesten alltid) helt vegansk, proppfulle av fiber, vitaminer og mineraler som vi bør få i oss. (Avhengig av brødtype selvsagt)
Når det kommer til pålegg, så er det et utrolig stort utvalg der ute nå. Selvsagt er det mye du kan lage selv også, men noen ganger er det praktisk å kjøpe ferdig. Det er jo tross alt ikke alle som nødvendigvis digger matlaging – bare fordi de ønsker spise mer grønt.
Under har jeg samlet en blanding av mine tips og mine følgeres tips fra Instagram og i gruppen vegetarentusiaster på Facebook. Listen vil fylles på mer fortløpende, så har du et tips, sleng det gjerne inn i kommentarfeltet under.
Og husk: Du må ikke spise 100% vegansk for å nyte noen brødskiver i uken som er helt plantebasert. Det er sunt og godt for alle med mer grønt inn i hverdagsmaten:)
Nøttesmør:
En av mine storfavoritter: Nøttesmør! Nøttesmør kommer i alle varianter: Peanøttsmør, mandelsmør, cashewsmør osv.. De vanligste av disse består av nesten utelukkende nøtter (og er altså ikke tilsatt smør som jeg trodde i mange år). Nøttesmør er egentlig bare malte nøtter sammen som etter god nok fart i maskinen slipper ut fettet inne i nøtten som gir den silkemyke smørfølelsen. PB&J (peanut butter and jelly) er en vanlig forkortelse ‘over there’ av en grunn. Nøttesmør er spesielt godt med noe søtt på, så enten noen bananskiver, friske bær eller syltetøy gjør susen. Oppskrift på eget nøttesmør her.
Noen lurer på om nøtter ikke er veldig fetende. Nå er ikke dette en ernæringsblogg, men det er anbefalt både av norske helsemyndigheter og i f.eks Eat at vi bør spise litt nøtter hver dag. De består av sunne fettsyrer som kroppen vår trenger. Har du et stort vektproblem bør du snakke med en ernæringsspesialist for å vite hvor mye nøtter som er ok, men for de fleste er det helt fint med en liten neve hver dag.
Grønnsaker på skiva
- Avokadotoast: Vi kommer ikke bort fra avokado når man snakker om pålegg. Avokadotoast (oppskrift) kan varieres i enormt mange retninger, så hvis du ikke digget den første du laget, let etter en annen oppskrift som bedre passer din smak. Jeg anbefaler enten friske tomater og salt og pepper på, eller hva med syltet rødløk og chili flak?
- Banan: Ja, på skiva:) I min verden må det være noe til, som nøttesmør, men flere sverger til dette.
- Tomat og agurk i skiver med salt og pepper. (pluss Aromat om du er vokst opp med det;))
Smøreoster uten melk
Smøreoster fortjener en egen kategori, for her finnes det flere og flere som er skikkelig gode.
- Oatly på mackan: Svenske Oatly er rå på mye, også på smøreost. Deres havrebaserte deilige silkemyke pålegg er fast innslag her i huset. Brukes til pålegg, men også til nøttestek, i kaker, i pasta og mye annet. Digger den med hvitløk og agurk til matlaging, men den naturelle til mer sarte ting som kaker.
- Tofutti: Soyabasert kremost med mild og god smak. Tips fra en følger er å ta pesto og ruccola på denne:)
- Go vegan smøre: En vegansk smøreost fra Synnøve Finden basert på solsikkeolje.
Andre ferdigkjøpte pålegg:
- Hummus: Selv om jeg helst lager hummus selv, så kommer man ikke unna at det er noen rågode merker med ferdiglaget der ute nå. Mine favoritter er Sevan og Deli Dip som ofte er representert i norske butikker.
- Vita Grønnsakspostei (ikke helt vegansk) smaker litt som leverpostei, og er ofte populær i barnefamilier.
- Patifu Gourmet: I mine øyne det eneste virkelig “leverpostei” aktige pålegget som er overlegent på smak og konsistens. Finnes på utvalgte butikker, jeg kjøper det oftest på nett. Google navnet så finner du det.
- Plantego’ pålegg smørbart kikertpålegg som finnes i tre varianter, avokado, grillet paprika og rødbete.
- Vegan deli naturell eller med chives (gressløk). Er en slags servelat som visstnok selger godt, men jeg har ikke smakt den selv.
- Pesto; Som selvsagt er enda friskere og bedre om du lager den selv. Jeg lager alltid min vegansk så jeg bare dropper parmesan, du kan sjekke oppskrift her både med og uten melk.
- Syltetøy: Flere merker har tilsatt karmin, som ikke er vegetarisk. Meg bekjent gjelder dette oftest jordbærsyltetøy.
Smør
I denne kategorien er det mye likt, så du må nesten smake og se hvilken du liker best.
- Berit Nordstrand smøremyk laget på rapsolje og kokosolje.
- Plantego’ sin variant er laget av økologiske planteoljer fra raps, kokos og shea.
- Eldorado smøremyk laget av rapsolje og kokosolje.
Hjemmelagede favoritter
- Havsalaten min som det er oppskrift på i “En skikkelig digg kokebok” er heeelt utrolig god. Det er en slags skagenrøre uten fisk, men med masse sjøsmak og deilig tofu og knas i. Har du boken må du bare prøve. Har lurt mange med den:)
- Hummus serveres helst med finhakket rødløk, kalamataoliven og chiliflak, og et dryss koriander om jeg har. Men helt ærlig: Hummus kan spises uansett.
- Avokadotoast
- Cashewkrem En sånn rar oppfinnelse du ikke tror før du prøver. Mild og god (kan krydres opp), litt ostete smak og veldig kremete.
- Chiasyltetøy
- Mandelsmør
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)