Sommerruller – barnas grønnsaksfavoritt
De som har fulgt meg lenge vet at sommerruller er noe vi spiser mest av her i huset. I tillegg til at det er småguttas favorittmat er det også superlett å lage og en skikkelig digg måte å få i seg masse grønt på! Det som er så fint med sommerruller er at man kan variere de herfra til evigheten. Og så kan man tilpasse til de som skal spise så alle får sitt favorittinnhold. I tillegg blir jeg så utrolig glad når middagen har så mange fine farger!
For å lage sommerruller trenger du rispapir, det får du i den asiatiske hyllen. Se videoen under for tips til hvordan du ruller enklest:)
Variasjonsforslag
Det som er så fint med sommerruller er at du kan putte alt mulig av ingredienser i. De blir det nesten uansett gode (kanskje ikke absolutt alt mulig men du skjønner hva jeg mener…:)). Mine standard ingredienser er crispy tofu, gulrot, agurk, mango, vårløk, rødkål, hjertesalat, avokado, en god stripe med sriracha majo og koriander. Andre forslag er glassnuddler, reddik, fersken, stangselleri, aioli, alle mulige kjøtterstatningsprodukter som snitzel, burger, vegetarboller eller lignende. Man kan også putte peanøttsaus inni sommerrullen så blir den ekstra saftig og god!
Hvordan ruller man en sommerrull?
Det kan være litt vrient å få til selve rullingen av sommerruller i begynnelsen. Men etter noen forsøk så skal det gå helt fint! Trikset er å ikke dyppe rispapiret for lenge i vann. Det trenger bare å være der i fire til fem sekunder. Det trekker nemlig til seg fuktighet etter du har tatt det opp av vannet også. Hvis du legger et blad med hjertesalat i rullen og legger resten av fyllet oppi bladet vil det være mye lettere å rulle. Tilslutt når du har lagt i det fyllet du vil ha, kan du flytte det så det ligger ca en tredjedel opp fra nederst på papiret. Deretter kan du legge noen friske urter, for eksempel koriander, ca to tredjedeler fra nederst på rispapiret. Dette vil føre til at du får en fin rad med urter som vises gjennom papiret når rullen er rullet. Voila så er du en proff sommerrull-ruller!
Sommerruller – barnas grønnsaksfavoritt
Ingredienser
- 10 rispapir heter spring roll wrappers og ligger i den asiatiske hyllen
- frisk koriander
- srirachasaus
Raske syltede gulrøtter (valgfritt, kan brukes rå)
- 3 gulrøtter
- 170 ml riseddik eller hvitvinseddik
- 2 ½ dl vann
- 4–5 ss sukker
- ½ ss salt
- 1 lime
Sprø tofu
- 250 g fast tofu ikke "silken tofu", skal stå kjølig.
- 1 dl maisstivelse
- 1 ts salt
- nøytral stekeolje f.eks solsikke
Peanøttsaus
- 6 ss peanøttsmør gjerne økologisk
- 2 ss soyasaus eller tamari tamari er glutenfri og smaker i min mening best
- 1–2 ss lønnesirup gjerne økologisk
- ½ lime
- ½ ss sriracha
- 6–8 ss vann
Grønnsaksforslag
- 1 neve rødkål finstrimlet
- 1 mango i tynne skiver/staver
- ½ agurk i tynne staver
- 1 hjertesalat eller spinat
Andre fyllforslag
- spirer
- avokado
- risnudler
- reddiker
Fremgangsmåte
- Start med gulrøttene. (Hvis du vil lage en enda raskere versjon, kan du droppe sylting og bruke dem rå.) For at det skal bli plass til så mange smaker som mulig i rullene, er det fint om gulrøttene er i tynne staver og 8–10 cm lange, gjør det så nøye som du har tid til. Bland alle ingrediensene til de syltede gulrøttene sammen i en beholder og sett den til side.
- Press ut noe av vannet av tofuen med et kjøkkenpapir, jo mer du får ut, jo fastere blir tofuen.
- Kutt så tofuen i like lange biter som gulrøttene, men ca. 1 cm brede. Bland salt og maisstivelse i en boks (med lokk) som får plass til all tofuen, ha i tofuen og rist forsiktig så alle bitene blir dekket. Dekk deretter bunnen av en stekepanne med stekeolje, og varm den til det freser når du legger i en bit tofu. Stek så alle bitene sprø, totalt tar det 5–7 minutter. La bitene renne av i et minutt på et bakepapir før servering.
- Sausen: Rør sammen alle ingrediensene til du har en jevn og fin saus. Tilsett vann for å tynne ut til du har en tykk, men så vidt rennende konsistens. Smak gjerne til med mer sriracha det skal bli riktig godt med en sterk saus. Mengden som er oppgitt her, gir en mild, barnevennlig saus. Det er stor forskjell på tykkelsen på peanøttsmør, så derfor er det ingen hovedregel angående hvor mye væske du trenger.
- Kutt så opp ønskede grønnsaker, gjerne i ca. 10 cm lengde og ganske tynne.
- For servering har du to valg. Du kan enten lage alle rullene helt ferdig med en gang, eller la alle lage sin egen slik:Sett en stor bolle med lunkent vann på bordet. Legg alle grønnsakene på fat, sett frem sriracha og koriander. Når det er tid for å spise, tar hver og en et rispapir og dypper i vannet i 5 sekunder, legger det på tallerkenen og legger ønsket fyll i midten av rispapiret. Ikke fyll dem for mye, da får du ikke lukket dem, og de blir veldig vanskelig å spise. Start med å brette bunnen over fyllet, så bretter du den ene side over, så den andre, og ruller hele rullen sammen så toppen blir med, så stramt som mulig uten at det går hull. De blir finest om man skråskjærer de i to etter rulling, så det anbefaler jeg om du lager alle på forhånd. Sjekk videoen over for å se hvordan jeg lager det.
- Sett gjerne frem dippskåler med saus til hver, eller ha sausen i en stor skål så alle kan forsyne seg selv.
Oppskriftsvideo
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)