Dette kjøkkenutstyret bruker jeg nå!
Det er åpenbart ikke utstyret det kommer an på….. meeeeen!
Man kan absolutt lage god mat uten godt utstyr, og man kan også lage dårlig mat med profesjonelt utstyr. Likevel synes jeg at det er mye lettere å kose seg på kjøkkenet når utstyret hjelper til med å forenkle matlagingen. Jeg sparer masse tid på at jeg bruker noen få, men gode hjelpemidler, og her er de viktigste på mitt kjøkken og mine beste tips for bruk av dem. NB: Jeg er jo bare en hjemmekokk, ingen utdannelse eller bakgrunn fra å jobbe med mat, så dette utstyret fungerer virkelig for alle:)
Under finner du mine valg av kjøkkenutstyr i disse kategoriene
Kniver
Stavmikser
Foodprosessor
Blender
Grill
Håndholdt rivjern
Kjeler
Oppbevaring
Skjærebrett
Sil og dørslag
Kniver
Jeg bruker i utgangspunktet samme type kniv til å kutte nesten alt. Det er kokkekniver med luftlommer i knivbladet, i to ulike størrelser. Dersom jeg skal skjære opp mindre ting som krever mer presisjon, bruker jeg en kortere skrellekniv, også den med luftlommer. For å holde dem skarpe, bruker jeg en liten knivsliper. Den gjør knivene mye skarpere på kun et minutt, og koster under hundrelappen.
Kniven jeg bruker: MAC sine kniver har vært med meg i flere år nå, og jeg ser ikke for meg å bytte med det første.
Stavmikser
Jeg bruker stavmikser nesten hver dag, og det er virkelig en tidssparer til moser, supper og dipper. Jeg har en som har en beholder med små kniver i, i tillegg til to andre blandemunnstykker.
Stavmikseren jeg bruker: KitchenAid Artisan. Den lille knivboksen bruker jeg veldig mye.
Foodprosessor
En foodprosessor er en kjøkkenmaskin med en beholder som kan kutte, raspe og blande ingredienser godt sammen. Skal man lage noe som ikke har så mye væske i seg så er foodprosessoren aller best (ellers bør man bruke blender).
Jeg bruker Bosch Multitalent 8 sin foodprosessor. Av utstyret bruker jeg nesten utelukkende knivbladene og innimellom raspefunksjonen. Det jeg liker best med denne er at beholderen er veldig stor, så da trenger jeg ikke kjøre flere omganger for å få plass til kakebunner, burgermasser eller lignende.
Blender
En blender er en blandemaskin med små knivblader nederst i beholderen. Denne er veldig god når du vil blande mat som har relativt mye væske i seg. Mannen min bruker denne hver dag til Supersmoothie, og jeg bruker den til hummus, bananis, til å lage quinoa- og havremel (putt hel quinoa og havre rett i blenderen og kjør), supper og mye annet. Det er stor forskjell på blendere, og det er kun de sterkeste som klarer å lage nøttesmør og mel av hele korn.
Blenderen jeg bruker nå heter Vitamix Ascent 2500i og den er en av de dyrere variantene, de med sterk motor er ofte kostbare. Jeg har dessverre ikke prøvd så mange andre i det siste, men hører at Bosch sin beste skal være bra, samt Blendtec.
Grill
Grilling av grønnsaker er nesten magisk, for det skjer så mye når grønnsakene får den harde direkte varmen på stripene, og så er jo matlaging ute noe helt for seg selv. Før hadde vi en gassgrill, men nå har jeg gått over til en elektrisk grill som jeg virkelig elsker. Bare å slå på strømmen, med en veldig god temperaturmåler og til og med en app!
Grillen jeg bruker heter Weber Pulse 2000
NB: Denne grillen har jeg fått i gave, da Weber fikk nyss om at jeg ønsket meg den. De har ikke betalt meg for å promotere for den, men jeg har hatt samarbeid med de tidligere.
Håndholdt rivjern / Zester
Dette bruker jeg hver dag. Jeg river (nesten) alltid hvitløk på et slikt jern, i stedet for å knote med finhakking. Og så er det så fint at det går rett i oppvaskmaskinen! Perfekt til ingefær også!
Rivjernet jeg bruker: Microplane.
Kjeler og stekepanner
Jeg elsker stekepanner med høye kanter, og vide kjeler med stor stekebunn. Det er veldig irriterende når kjelen eller pannen er så liten at man må røre forsiktig for at det ikke skal renne over. I tillegg tar det jo faktisk ikke lengre tid å vaske opp en stor kjele. Jeg bruker nesten kun kjeler og panner med slippbelegg, og trives veldig godt med det, men det er jo en smakssak.
Kjelene og stekepannene jeg bruker: Jeg har ikke forsøkt så mange merker lenge, men Fiskars hard face har fungert her i det siste, pluss at stålkjelene til IKEA 365+ har vært med i en del år.
Oppbevaring av mat og matrester
Jeg kaster aldri mat som kan spises, og derfor blir det åpenbart ganske mye rester i mitt kjøleskap siden det lages flere retter enn vanlig i uken. Når jeg lagrer rester bruker jeg alltid glassbeholdere, slik at jeg lett kan se hva som er inni, og at jeg kan stable de på hverandre.
Denne oppbevaringen bruker jeg: Mine favoritter er disse fra Granit (ikke nettbutikk, men finnes i Oslo flere steder) i ulike størrelser. I tillegg har jeg flere store glassbeholdere med gjennomsiktig lokk, og trelokk på mye av tørrvarene.
Skjærebrett
Også her foretrekker jeg så store som mulig. Ferdigkuttede ingredienser kan da oppbevares på fjølen, mens man fremdeles har plass til å kutte andre ting på samme fjøl. Siden grønnsaker ikke smitter hverandre med bakterier på samme måte som rått kjøtt smitter grønnsaker, kan man helt fint bruke samme fjøl til alle ingrediensene. Bare husk å vaske grønnsakene før du har dem på fjølen. Uansett størrelse på fjølen, så er det godt å ha flere tilgjengelig.
Skjærebrettene jeg bruker: De eneste jeg vet merket på er de fra epicurean som er laget av resirkulert papp, de liker jeg veldig godt. I tillegg har vi noen tykke i plast som har vært med veldig lenge, muligens fra IKEA.
Sil og dørslag
Jeg skyller mye bønner, linser, kikerter osv og vasker salat ofte. Da bruker jeg sil eller dørslag og da er jeg mest glad i de som er stål hele veien, så de tåler oppvaskmaskin ofte.
Savner du noe på listen? Tips gjerne i kommentarfektet under!
Skulle du ønske deg tips om andre ting på kjøkkenet? Spør meg på Instagram om å oppdatere med flere kategorier:)
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)