Proteinrik quinoasalat med verdens diggeste peanøttsaus og sprøstekt tofu
Reklame: Denne oppskriften er utviklet i samarbeid med Plantego’ Peanøttsmør og filmet for Hanne-Lenes vegetar på Matkanalen
Med over 30 gram protein i kun en porsjon er dette virkelig en rett for de som er redd for proteinmangel. (Selv om faktaen er at vi sjeldent ser proteinmangel i Norge)
For de som er mer opptatt av smak enn næringsinnhold: Denne er en skikkelig godsak! Knasende, mettende, syrlig, fargerik og ikke minst skikkelig digg!
Synes du tofu virker skummelt? Da er dette oppskriften som vil endre din mening. Jeg har gått surr i tellingen nå over hvor mange som har sagt at akkurat denne type sprøstekt tofu endret holdning til tofu etter å ha prøvd den. Med andre ord: Du må bare prøve!
Du får kjøpt fast tofu på flere matbutikker nå, og det viktige er at du kjøper fast tofu, altså ikke “silketofu”. Jeg kjøper oftest merket SoFine på Meny, Rema 1000 eller Kolonial.no. Så er trikset at den skal dekkes av misstivelse og salt, og stekes i et godt lag med olje. Da får du en knasende overflate, som gir den viktige deilige konsistensen.
Peanøttsausen i denne retten er fra min kokebok “En skikkelig digg kokebok” som i skrivende stund har bodd på bestselgerlisten i 6 måneder. Denne sausen er så utrolig enkel, men kan brukes til å få hver eneste grønnsak til å smake enda bedre, jeg lover. Jeg begynte like rosenkål når jeg kunne dyppe rosenkålen i sausen, og det trodde jeg aldri kom til å skje.
Lov meg at du prøver denne, ok? Denne er også helt fantastisk til å bruke opp rester.
Proteinrik quinoasalat med verdens diggeste peanøttsaus og sprøstekt tofu
Skrive ut RateLegg i handlelistenIngredienser
- 2 dl quinoa
- 4 dl vann
Forslag til grønnsaker, dette var det jeg hadde hjemme:)
- 1 stor neve finsnittet rødkål evt hvit kål, men da blir ikke retten like fargerik
- 1 stor gulrot revet eller strimlet
- 1/2 squash i staver
- 2 vårløk finsnittet
- 1 stor neve grovhakkede peanøtter kjøp gjerne ferdig ristet og saltet
- koriander til topping (valgfritt)
Verdens beste peanøttsaus (Fra en skikkelig digg kokebok)
- 2 dl Plantego' peanøttsmør
- 2 ss sriracha sterk chilisaus, finnes der chilisausene er i alle butikker
- 1 lime saften
- 2 ss ristet sesamolje finnes i den asiatiske hyllen i butikken
- 1-2 ss revet frisk ingefær fra en tommelstor bit
- 3-4 hvitløksfedd revet eller finhakket
- 5 ss tamari eller soyasaus (Tamari er glutenfri og har en litt annen smak. Bedre synes jeg)
- 0,5-1 dl vann (ved behov) For en mer rennende saus, tynn ut med mer vann
Tofu (doble gjerne mengden om du virkelig elsker tofu, det gjør jeg;))
- 250 g tofu Husk fast type, ikke silketofu. Ofte selges merket SoFine i Norge, det kan du gjerne bruke.
- 1 dl maisstivelse maisenna
- 1 ts salt
- stekeolje f.eks solsikke eller annen olje som tåler høy temperatur
Valgfritt: Hvis du vil ha noe annet enn tofu, prøv f.eks søtpotet i stedet.
- 2 søtpotet i biter vasket godt (jeg beholder skallet på)
- 2 ss olje
- 2 ts spisskumin
Fremgangsmåte
- VALGFRITT Søtpotet (jeg anbefaler tofu til denne retten, men hvis du av en eller annen grunn ikke vil ha det, så bruk f.eks søtpotet. Da begynner vi med den siden den tar lengst tid): Sett ovnen på 225 grader. Kutt søtpoteten i grove biter som passer på en gaffel, og vend i olje og spisskumin. Stek i ovnen i ca 25-30 minutter.
- Kok quinoaen i 12-15 minutter på medium varme til alt vannet er fordampet.
- Tofu: Hell av vannet på tofuen, og trykk den lett tørr med kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Del i terninger eller staver på ca 1*1 cm i tykkelse. Bland maisstivelsen med salt i en bakebolle og vend forsiktig inn tofuen i blandingen så alle bitene får et godt lag på seg. Varm så en god del solsikkeolje eller annen nøytral olje i en stekepanne eller vid kjele (3-5 mm) og stek deretter alle bitene til de har blitt sprø på alle sider. La så renne av på et kjøkkenpapir mens du lager resten.
- Ha så alle ingrediensene til peanøttsausen i en blender og bland godt. Smak til med mer sriracha og eventuelt lime til slutt.
- Gjør klar alle grønnsaker.
- Bland så quinoaen med grønnsakene, topp med tofu eller søtpotet (eller begge) og server peanøttsausen enten ringlet over eller i en liten skål. Topp gjerne med grovhakkede peanøtter og koriander om du har.
Merknader
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)