Vinnerlasagne – Min ultimate vegetarlasagne fra En skikkelig digg kokebok 2
Vinnerlasagne – en helt fantastisk vegetarlasagne som utrolig mange har trykket til sitt oppskriftshjerte! Dette er den mest etterspurte oppskriften fra min siste bok”En skikkelig digg kokebok 2″. Her deler jeg oppskriften på denne grønnsakslasagnen for første gang på internett.
I min første bok hadde jeg med oppskrift på to knallgode vegetarlasagner. Helt ærlig var jeg usikker på om jeg kom til å klare å lage enda en som er like god. Men, denne oppskriften har slått alle rekorder! Både mannen min (lasagneelskeren) og jeg jobbet knallhardt med utviklingen, og når den endelig satt ble den så god at den vinner over alle andre lasagner vi har smakt!
I tillegg er vinnerlasagnen laget av kun grønnsaker, ingen kjøtterstatninger! Så denne er perfekt for deg som vil øke antallet “om dagen” i en porsjon. Tipper du kan sjekke av 4 av 5 om dagen om du spiser denne.
På toppen av vegetarlasagnen har jeg ikke ost, men en bechamel (hvit saus) av havremelk. Jeg lager den enten med Oatly barista eller usøtet soyamelk (sistnevnte om du må ha helt glutenfritt). Jeg anbefaler virkelig at du prøver å lage denne vegetarlasagnen uten ost, for denne har så mye egensmak og toppen er supergod uten. Ellers kan du gjøre som jeg vet mange gjør, ta halvparten med og halvparten uten og se hva du synes.
Gleder meg til å høre hva du synes om min favorittlasagne; Vinnerlasagne, lykke til!
Vinnerlasagne fra En skikkelig digg kokebok 2
Ingredienser
Grønnsaksmiksen
- 3 ss olivenolje
- 1 rødløk finhakket
- 2 gulrøtter delt i små terninger
- 3 stilker stangselleri finhakket
- 2 ts tørket basilikum
- 2 ts tørket timian
- 1 ts tørket oregano
- ½ ts tørket salvie valgfritt
- 1 ts chiliflak valgfritt
- 3–5 fedd hvitløk finhakket
- 400 g grovhakkede hermetiske tomater
- 1½ terning grønnsaksbuljong
- 1 stor boks røde linser skylt (230 g)
- 1 dl vann
- 1½ dl rødvin valgfritt el. 2 ss balsamicoeddik
- pepper
Rød Pesto
- 2 ss olivenolje
- 6 ss soltørkede tomater i olje grovhakket
- 2 never valnøtter
- 10–12 basilikumblader
Béchamelsaus:
- 7 dl melk* gjerne Oatly iKaffe eller usøtet soyamelk
- 4 ss maisenna
- 2–3 ss smør
- salt og pepper
Korianderdressing:
- 1 stor potte frisk koriander med stilker
- 1 fedd hvitløk hakket
- 1 ss rødvinseddik el. 1/2 presset lime
- 4 ss olivenolje
- 1/2 ts salt
Annet:
- 8–10 lasagneplater velg glutenfrie ved behov
- frisk basilikum
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 225 ºC, over- og undervarme.
- Start med grønnsaksmiksen. Varm olje i en stor gryte på middels varme. Ha i rødløk, og la den frese i et par minutter. Tilsett gulrøtter, stangselleri og krydder, og la alt steke til det er mørt og fint. Tilsett hvitløk, og rør til alt er godt blandet.
- Lag pestoen. Ha soltørket tomat, olivenolje, valnøtter og basilikum i en foodprosessor eller stavmikser, og kjør til en tykk, rød pesto. Bland pestoen i gryten med grønnsakene, og tilsett resten av ingrediensene til grønnsaksmiksen. La gryten putre i 15 minutter.
- Lag béchamelsausen i mellomtiden. Ha melk og maisenna i en kjele, og rør med en visp under oppvarming. Tilsett smøret når melet har blandet seg godt med melken. La sausen småkoke i 5 minutter under omrøring, til den er passe tykk. Smak til med salt og pepper. (Dette er en uvanlig metode, som jeg har lært av svigermoren min som var husholdningslærer i Sverige. Sausen får aldri klumper på denne måten.)
- Når gryten er klar, smaker du eventuelt til med krydder. Jeg liker den med ganske kraftig smak.
- Finn frem en lasagneform på ca. 30 x 20 cm. Fordel 1/3 av fyllet i bunnen, så 4–5 lasagneplater, deretter 1/3 av sausen. Gjør det samme en gang til, og avslutt med resten av fyllet og til slutt resten av sausen.
- Stek lasagnen midt i ovnen i 35 minutter, og sjekk deretter om den tåler mer overvarme uten å bli svidd. Hvis den allerede er gyllenbrun og fin på toppen, legger du over aluminiumsfolie. Stek uansett videre i 10 minutter, og sjekk om lasagneplatene er myke med en kniv. La lasagnen avkjøles i 15 minutter før servering, slik at den setter seg i formen.
- Korianderdressing: Stavmiks alle ingredienser sammen.
- Servering: Topp gjerne med frisk basilikum og eventuelt korianderdressing før servering.
Merknader
Næringsinnhold
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)