Indisk Kofta i digg saus – ekte indisk vegetar
Oppskriften på Indisk Kofta i digg saus finner du også i En skikkelig digg kokebok 2. Dersom du liker oppskriften håper jeg at du vil støtte arbeidet mitt ved å kjøpe boken her, da får du 98 andre fantastiske plantebaserte retter på kjøpet.
Indisk kofta: Deilige, saftige og varmende boller med sprø utside og en helt nyyydelig indisk saus til. De lages helt fra bunnen, og jeg er helt sikker på at du får det til!
De som har fulgt meg lenge vet at jeg har en venninne som heter Christine som er helt rå på kjøkkenet. Hun er supertester av boken min, og jeg får ofte masse inspirasjon fra henne. Denne retten laget hun og mannen hennes til oss på nyttårsaften (dog med mye meieri som jeg har endret) og det var den beste indiske vi hadde smakt!
Jeg måtte derfor gjenskape denne oppskriften, men det var pokker ikke lett skal jeg si deg. SuperChristine skriver nemlig aldri ned hvor mye krydder hun bruker, kun hvilke typer. Så da måtte jeg smake meg frem til mengder selv:) Men for å si den sånn: Denne ble helt amazing, og jeg har ikke tall på hvor mange som har jublet når de har laget denne.
Ikke la deg lure av lengden på ingredienslisten, det er tross alt mye krydder som bare skal måles raskt opp. Husk tilbehør, jeg synes mangochutney er obligatorisk, det er tross alt superlett og blir flere hundre prosent bedre enn kjøpt chutney.
Indiske kofta i digg saus – favoritt fra En skikkelig digg kokebok 2
Ingredienser
Bollene
- 1/4 blomkål i biter
- 1 gulrot i biter
- 5 små poteter uten skall, i biter
- 2 ts spisskummen
- 1,5 ts tandoorikrydder
- 1 ts kyllingkrydder (ingen kylling i kyllingkrydder;))
- 1 ts hvitløkspulver
- 1/2 ts malt karri
- 1/2 ts garam masala
- 1/2 ts kajennepepper
- 1 ts salt
- 1 ts bakepulver
- 2-3 dl kikertmel justeres underveis (hvis du bytter med hvetemel må du nok justere enda mer, kikertmel anbefales)
- 1 boks kikerter 230 g = en stor boks
- 3 fedd hvitløk finhakket eller revet
- 1-2 ss fersk ingefær revet
- 1 neve grovhakkede cashewnøtter (valgfritt)
Saus
- 75 g smør gjerne plantebasert
- 1 purre vasket og delt i halvsirkler
- 1 rød paprika delt i store terninger (ikke nøye)
- 4 fedd hvitløk grovhakket
- 2 ts karri
- 2 ts kyllingkrydder
- 1,5 ts paprikapulver
- 1 ts tørket ingefær
- 1 ts tandoorikrydder
- 0.5-1 ts malt kajennepepper
- 1 terning grønnsaksbuljong eller 1 ss fond
- 250 ml kokosmelk
- 400 g hermetiske tomater
- 1 sitron saften av halve og skallet av hele
Topping (velg det du selv liker)
- Frisk koriander
- Hakkede cashewnøtter
- Frisk lime
Tilbehørsforslag
- Basmatiris (rør inn safran for en ekstra piff)
- Raita (yoghurtblanding med krydder) el. kokosyoghurt
- Mango chutney høyt anbefalt
- Naan brød
- Granateple valgfritt
Fremgangsmåte
- Hvis du skal ha hjemmelaget mango chutney til, så start med denne først.
Boller
- Start med å koke blomkål, gulrot og poteter i ca ti minutter til de er møre (avhengig av størrelse på bitene.) Husk at gulroten bør være minst så den blir mør likt som de andre.
- Mål i mellomtiden opp alle krydder, bakepulver og mel i en bolle, start med 2 dl kikertmel.
- Når grønnsakene er ferdig kokte, hell av vannet og mos de med en stavmikser (gjerne i samme kjele for å spare oppvask) sammen med kikertene.
- Bland så inn melblandingen, cashewnøttene og resten av ingrediensene.
- Smak til deigen med eventuelt mer krydder.
- Sjekk om du kan forme en ball uten at du har halve deigen på fingerne. En størrelse litt under plommestørrelse blir fint. Hvis det er litt klissete, ha i mer mel og prøv igjen. Når du er fornøyd med deigen, sett den til side (gjerne kaldt) og begynn på sausen.
Saus
- Smelt smøret i en mellomstor kjele, tilsett så purre og paprika og stek det mykt.
- Ha så i hvitløk i et par minutter.
- Tilsett resten av ingrediensene utenom sitronen. La småkoke en stund, nesten frem til du er klar for servering. Husk å røre underveis, så det ikke svir seg.
- Stavmiks så sausen glatt eller bruk en blender. Smak til med eventuelt mer krydder og tilsett sitronskall og sitron.
- Steke boller: Stek koftabollene i rikelig med olje i en stekepanne på middels varme, slik at de får en fin stekeskorpe. Senk varmen når de er gyllenbrune og fine, og la dem stå på restvarme til du er klar til å spise. (Kofta skal egentlig friteres, så du kan selvsagt gjøre det om du vil.)Server med sausen, toppet med koriander og cashewnøtter og eventuelt tilbehør.
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)