Mini wellington med sopp
Perfekte Mini Wellington som alle klarer å lage!
Disse små bitene er laget av et nydelig soppfyll som jeg har basert på min populære soppstek. Her har fyllet fått litt mer spinat, noen never valnøtter og også sennep for å virkelig passe til høytiden.
Når fyllet er klart pakker man det enkelt inn i smørdeig (som oftest er vegansk, om du lurte) og deretter deler man i små biter. Så skal de bare stekes og nytes.
Vi skal servere disse til julaften i år sammen med veggisribbe , deilig rosenkålsalat og ikke minst knuste poteter.
Hva betyr Wellington? Beef wellington er en kjent rett hvor et kjøttstykke er pakket inn i butterdeig før steking. Det heter visst det fordi den ble laget til en Hertug av Wellington som feiring av at han overvant Napoleon i et slag i 1815. Så nå vet du det:)
Kan de fryses? Ja! Gjerne ustekt.
Kan man lage fyllet i forveien? Ja, holder fint et par dager i kjøleskapet.
Kan man bruke en annen sopp? Klar det, men styr unna helt vanlig hvit sjampignon, den smaker så lite.
Hvor mange holder det til? Det kommer an på om det er som en liten snacks før maten eller som en del av en hovedrett. Dette gir et sted mellom 30-40 biter avhengig av hvor tynne biter du lager.
Lykke til!
Ingredienser
- 1 pk butterdeig tint ca 450 g (tilsvarer 6 plater)
- 2 ss olivenolje
- 1 gul løk skåret i skiver
- 450 g portobellosopp
- 3 gode never valnøtter grovhakket
- 1/3 terning grønnsaksbuljong
- 3 hvitløksfedd finhakket
- 1 stor boks grønne linser skylt (230 g)
- 3 ss tamari el. soyasaus tamari er litt mindre salt, så bruk gjerne litt mindre vanlig soyasaus om du ikke bruker tamari
- 1 ss frisk timian finhakket
- ½ ss tørket rosmarin
- 2 ss tyttebærsyltetøy valgfritt
- 2 ss sennep gjerne sterk eller dijon
- 200 g frisk spinat grovhakket
- 1/2 ts salt
- pepper etter smak
- chiliflak- eller krydder etter smak
- litt mel til utkjevling
- plantemelk el. olje til pensling
- sesamfrø til topping
Dip (valgfri)
- 2 ss lønnesirup
- 2 ss sennep
- 1/4 ts salt
- 1 ss frisk rosmarin eller timian finhakket
Fremgangsmåte
- Varm olje i en vid kjele på middels til høy varme, ha i løk og la den frese til den er myk og blank. I mellomtiden gjør du klar soppen.
- Hvis du har foodprosessor: Del soppen i fire og bruk deretter pulsknappen til du har finhakket sopp, men ikke så lenge at det blir til mos. Har du ikke foodprosessor, kan du finhakke soppen.
- Forvarm ovnen til 225 ºC, over- og undervarme.
- Ta platene med butterdeig ut av fryseren, og la dem tine i cirka 15 minutter spredt utover på et bakepapir, mens du gjør klar til kjevling. Ikke la dem bli for varme, for da blir deigen vanskelig å jobbe med.
- Ha hvitløk i kjelen, og la det steke med inn et par minutter.
- Tilsett deretter sopp, nøtter, linser, buljong og tamari, og la det surre på ganske høy varme i cirka 10 minutter til det meste av fuktigheten er borte. Rør underveis. Dersom du bruker buljongterning, kan du bare smuldre den med hendene.
- Tilsett alle krydder, tyttebærsyltetøy, sennep og spinat. Jeg liker sødmen fra syltetøyet, men du kan også droppe det om du vil. Rør godt, og slå av platen når alt er mørt og det har kokt ganske tørt. Smak til soppfarsen med, chiliflak, salt og pepper. Husk at den blir mildere når du pakker den inn i butterdeig, så den må smake litt.
- Del gjerne fyllet i seks deler, så du får like mye fyll i hver rull.Kjevle deretter ut en og en butterdeigsplate, legg en stripe med fyll nederst på langsiden, fukte den øverste delen av butterdeigen med litt vann, og rull den opp som en sigar. Se video for forklaring.
- Del deretter i biter ved å forsiktig skjære med skarp kniv i 5-6 biter per rull. Pensle så med olje (eller egg om du vil) og strø over sesamfrø. Stek i 18-20 minutter til overflaten er gylden.
- Ønsker du å dyppe disse i den søte sennepdipen kan du bare vispe ingrediensene sammen.
- La bitene hvile i minst 10 minutter før servering, da holder de bedre på fasongen.
- Passer perfekt som både partysnacks, ved siden av julematen eller som kveldskos.
Merknader
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)