Skikkelig digg stekt ris – Hans-Petter lager Nasi Goreng i “Hanne-Lenes vegetar Oppgradert”
Denne oppskriften har jeg utviklet for å få min venn Hans-Petter Nygård Hansen til å ville lære seg å lage vegetarmat. Vi gjorde et opptak av hvordan det gikk, så hvis du vil få deg en god latter, og også lære hvordan retten lages, så sjekk videoen under.
Grunnen til at jeg gjerne ville utfordre Hans-Petter på kjøkkenet er fordi han er selverklært “ikke god til å lage mat”. Og det kan jo ikke jeg akseptere. Alle kan jo lage god mat, de må bare øve litt eller få rett veiledning. Så Hans-Petter og jeg ble enige om at hvis jeg stilte opp i hans Podcast, så skulle han stille opp på matlagingsprogram med meg. (Hvis du vil høre episoden av Hans-Petter og co med meg, så er den her)
Men når jeg skal overbevise noen om at også de kan klare lage skikkelig digg vegetarmat, så må jeg jo vite litt om hva slags smaker de liker. Etter litt graving fant jeg ut at det han egentlig ville lære aller mest var en rett som heter Nasi Goreng, for han hadde visst helt dilla på det fra tidligere feriereiser.
Men hva er Nasi Goreng? Jeg måtte Google for å si det sånn.
Nasi Goreng er en tradisjonell rett fra Indonesia som betyr “stekt ris”. Den lages ofte med kjøtt og egg, og ellers wokede grønnsaker, chili og en søt sojasaus.
Jeg prøvde meg litt frem, og fant ut at jeg ville gjøre dette så enkelt som mulig for Hans-Petter, slik at han faktisk kunne lage denne uten å bruke så lang tid. Derfor bruker jeg ferdigkjøpte sauser denne gangen.
Hvis du vil se hva Hans-Petter mente om retten får du ta en titt i videoen over, men det er jo en grunn til at den deles;)
Skikkelig digg stekt ris – Nasi Goreng vegansk superrask versjon
Skrive ut RateIngredienser
- 125 g basmati ris (eller annen foretrukket ris) 125 g tilsvarer en boil in bag – gjerne rester fra dagen før, ca 4-5 dl ferdig kokt
- 2 ss nøytral stekeolje
- 2-3 ss sambal oelek – chilipaste, står ved de asiatiske varene. Bruk 2 ss hvis du ikke tåler så veldig sterk mat.
Grønnsaker til wok, kun forslag
- 1/2 brokkoli i buketter
- 1/2 rød paprika i strimler
- 1 liten neve asparagesbønner eller evt sukkererter Strimle sukkerertene om du bruker det
- 1 liten neve rødkål i strimler
- 1 stor neve edamamebønner uten skall kan kjøpes ferdig skrellet i frysedisken (I alle fall hos Meny)
- 1/2 liten squash i halvmåner
- 1 pk veganske "kyllingbiter" f.eks Hälsans kôk filetbiter eller gjerne sprøstekt tofu, se metode på hannelene.no. De bitene i videoen var en blanding av Hälsans kök og et merke fra Sverige: Tzay med ingefær.
- 1 Portobello sopp eller 3 aromasopp delt i grove biter
Annet
- 1-2 ss ketjap manis – søt tykk soyasaus står ved de asiatiske varene. Kan bruke vanlig soya om du ikke finner, ha da gjerne litt sødme i retten før servering
Topping
- 1 neve ristede peanøtter grovhakket
- 2 vårløk finsnittet på skrå
- friske spirer eller koriander til pynt valgfritt
- Limebåter til servering
Fremgangsmåte
- Dersom du ikke har ferdigkokt ris klar, så sett den til koking først.
- Gjør deretter klar alle ingredienser. Kutt gjerne i biter som er ca 2 cm lange så det er plass til mange smaker på hver gaffel.
- Varm så en wok-panne eller en stor vid kjele med stekeolje.
- Ha så i sambal oelek og la steke i et halvt minutts tid.
- Ha så i alle grønnsaker (utenom topping) og la steke i 5-6 minutter til de begynner å bli litt myke. Rør ofte.
- Tilsett så den ferdige kokte risen i pannen sammen med katjap manis og varm i et par minutter til.
- Smak så til om retten trenger mer styrke.
- Server toppet med ristede peanøtter (jeg kjøper alltid ferdig ristet), frisk vårløk og evt urter/spirer og gjerne med en liten lime båt ved siden av.
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)