Hanne-Lenes beste Vegisterkaker!
Det er få ting som minner om jul så mye som vanlige medisterkaker som nå er uten tvil byttet ut med vegisterkaker for min del. Kan man virkelig lage noe lignende av grønnsaker og korn og så blir det ikke bare godt, men juleverdig godt? JA!
Jeg looover at du vil bli knallimponert over disse. Disse er faste, saftige, smaksrike, mettende og veldig enkle å lage! Og forresten: Sunnere mat enn dette er vanskelig å oppdrive!
Vegisterkakene er en del av julekapittelet i min siste kokebok “En skikkelig digg kokebok 2”. Boken nådde bestselgerlisten første uken, og var Norges mest solgte bok i alle sjangre hos Ark den uken. Dersom du vil støtte mitt arbeid for grønnere matglede i Norge, kan du kjøpe den her! Da får du 99 fantastiske retter som er testet ut av hele 300 testfamilier i utformingsfasen.
Hva er vegisterkaker?
Det er mange år siden jeg smakte en vegisterkakevariant for første gang, det var en oppskrift fra Veganmisjonen, og den har vært veldig populær i mange år med god grunn. Så planen min var at om jeg ikke fant på en like god eller bedre variant, så skulle jeg bare tipse dere om hennes.
TA-DA: Jeg klarte det!! Disse er så fantastiske at selv min skeptiske mann (svenske som ikke har et forhold til medisterkaker) virkelig elsker de. LOV meg at du gir de et forsøk, ok?
Det morsomme er også at disse kan lages på 100% norske ressurser om du vil! Man trenger bare blomkål, quinoa og havregryn, og alt det dyrkes i Norge nå. Krydder er selvsagt ofte importert, men uten det kommer vi ikke langt. Finnes det f.eks norsk salt? Ok, nå er jeg i vei på et blindspor.
Det jeg ville si var: SMAK disse! Lag en haug, og frys ned til alle julens deilige måltider, eller ta bort noe av julekrydringen (allehånde) og bruk de som burger eller i wrap.
Dette har allerede blitt en ny storfavoritt hos oss, og det beste er hvor lett det er å lage.
Håper du sender meg bilde av dine:)
Hanne-Lenes beste og fargerike Vegisterkaker!
Ingredienser
- 1 blomkål
- 2 dl quinoa menge målt før koking
- 1 ss grønnsaksbuljong 1 ss tilsvarer en terning, bør knuses først
- 2,5 dl havregryn
- 0,5-1 ts salt
- 1 ts allehånde
- 1 ts tørket ingefær
- 1 ts hvitløkskrydder (valgfritt)
- pepper etter smak vi tar en god del pepper:)
- Evt krydre med muskatt om du er glad i det
Valgfrie grønnsakstilsetninger (del evt deigen i tre om du vil ha en naturell, en rød og en grønn farge)
- 2 store never spinat
- 0.5 rødbete, kokt eller bakt først
Fremgangsmåte
- Sjekk under oppskriften for svar på ofte stilte spørsmål.
- La quinoaen småkoke med buljong i 4 dl vann i ca 12-15 minutter til vannet er helt dampet bort. (Du kan gjerne bruke quinoa kokt fra en annen dag, den holder ca en uke i kjøleskap)
- Del så blomkålen i biter (ikke så nøye, den skal moses) og kok i vann til den er mør. Hell så av vannet. (Dette tar ca 5 minutter, kok den gjerne ikke så mye mer enn at den er mør, ellers vil veldig mye vann bli med over i kakene)
- Bruk deretter en stavmikser eller foodprosessor og bland quinoa og blomkål med alle de andre ingrediensene (utenom grønnsakstilsetningene) og smak til med krydder og salt. Hvis deigen er veldig våt bruker du litt mer havregryn, de kan du godt bare røre inn. Husk at buljong har ulikt saltinnhold, og ulik styrke av krydder. Derfor bør du smake til deigen på dette tidspunktet med krydder. Ikke vær redd for å smake, alle ingredienser er jo varmebehandlet.
- Hvis du vil ha noen grønne, noen røde og noen naturelle kaker så deler du nå deigen i tre og stavmikser inn spinat og rødbete i hver sin deig. NB: Avhengig av mengden vann i f.eks rødbeten kan deigen bli litt våt. Da har du i mer havregryn til du har en masse som er lett å forme.
- **Frem til dette tidspunktet må du gjerne forberede dagen før, da kan blandingen stå kjølig, noe som også gjør det lettere å forme fine kaker**
- NB: Stek en prøvekake først, det er alltid litt forskjell på størrelse på blomkål og vanninnhold i quinoaen, så for å sikre at konsistensen blir så fast som du vil ha den, så bør du prøvesteke første gang. Hvis den er for myk, bruk mer havregryn:)
- Form så kaker eller små boller med hendene og stek gyldne i olje. Jeg pleier lage runde boller, og deretter trykke de litt flate med stekespaden. Bruk gjerne flere panner så går det unna.
- Server med tradisjonelt juletilbehør eller som burger, eller gjør akkurat hva du vil:)
Notes
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Ofte stilte spørsmål om vegisterkaker:
- Når er de gjennomstekte: For det første så er egentlig massen allerede ferdig varmebehandlet før du steker de i pannen, så i utgangspunktet er det ikke behov for “gjennomsteking”. Når det er sagt, så er det en smakssak om hvor tørre de skal bli, noen klemmer kakene litt flate for å få de tørrere, mens andre liker de tykkere og saftigere. Hvis du har tid er det et godt tips å la de stå på medium varme i stekeovnen en stund etter at de har fått stekeskorpe i stekepannen.
- Smaker de medisterkaker? Noen synes det, andre synes de smaker mer som krydrede fiskekaker. Det avhenger litt av krydringen, jeg synes f.eks det er godt med litt ekstra krydder i mine.
- Hvor lenge holder de i kjøleskapet? Både deigen og ferdigstekte kaker holder minst 3 dager i kjøleskapet. Bare husk at om du oppbevarer deigen vil det lukte kokt blomkål i kjøleskapet, ikke alle liker det i tre døgn:)
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)