Dyppa taco, min favorittaco – fra En skikkelig digg kokebok 3
Oppskriften på Dyppa taco får du også i En skikkelig digg kokebok 3, både denne med jackfruit og en helt ny fantastisk versjon med sopp. Dersom du liker oppskriften håper jeg at du vil støtte arbeidet mitt ved å kjøpe boken her, da får du 76 andre fantastiske plantebaserte retter på kjøpet.
Dyppa. Taco. Er det bare jeg som får vann i munnen av bare navnet? Nå heter vel egentlig dette Birria taco, men siden jeg har laget en helt vegetarisk versjon og forenklet ingrediensene, så måtte jeg nesten endre navnet.
Ok, så hva er Dyppa taco?
Det skal jeg fortelle deg! Man lager først en deilig sterk saus av enkle ingredienser, og så blender man den. Så dypper man tacolefsen i sausen, steker den i pannen, og fyller den med et herlig saftig fyll! Deretter bretter man lefsen over som en halvmåne, og nyter smakene ved å dyppe den i samme sausen i porsjonsskåler på bordet. Så du sier at man virkelig skal dyppe tacolefsa i sausen?!? Ja, det er akkurat det jeg sier, og jeg må bare si det igjen; Dette er noe av det beste jeg har smakt på leeenge!
Gi tacokvelden ett nytt nivå med Dyppa taco! Dette MÅ dere bare prøve – for de er nemlig helt fantastiske! Fyllet er skikkelig smaksrikt med deilig fyldig konsistens, og sausen er akkurat passe sterk med masse gode krydderier.
Hva er Birria taco?
Egentlig lages Birria tacos oftest med geitekjøtt, og sausen har 4-5 ulike slag med tørkede chili i seg. Åpenbart ville jeg ikke bruke geitekjøtt i mine, men i tillegg har jeg forenklet sausen til å bruke chilisaus i stedet for tørkede chili som kan være vrient å få tak i.
De som har fulgt meg en stund vet at jeg er veldig glad i noe som heter Jackfruit, men at jeg ikke bruker det så mye fordi dere har slitt med å finne det. Siden målet mitt er å spre oppskrifter alle kan bruke, så har det blitt lite jackfruit. Men nå finnes det i de fleste av de store butikkene i Norge. En boks koster omtrent 25 kr, så det er i tillegg til veldig allsidig også rimelig. Man kan bruke det i alle retter det passer med revet kylling eller pulled pork, og i mye annet også:)
Jeg har valgt å klemme ut vannet på den, og deretter steke jackfrukten ganske tørr før den får et deilig bad av sausen og deretter får komme inn i lefsen. Se video på Instagram for detaljer.
Sjekk gjerne video av denne oppskriften her, eller gå rett til oppskriften under.
Dyppa taco – aka Birria taco – min favorittaco!
Ingredienser
Sausen
- 1-2 ss stekeolje
- 1 gul løk hakket
- 6 fedd hvitløk hakket
- 7 dl vann
- 400 ml knuste tomater tilsvarer en stor boks
- 2 grønnsaksbuljongterninger eller 2 ss fond
- 1-2 ss sambal oelek en sterk chilisaus, står i den asiatiske hyllen. Bruk litt mindre for sarte ganer, litt mer for de som elsker sterk mat.
- 2 ts spisskummen
- 1 ts tørket oregano
- 1/2 ts kanel
- 1/2 ts allehånde
- 1/2 ts svart pepper
- 3 laurbærblad (valgfritt)
- 1 ss lønnesirup (valgfritt)
Jackfruit
- 800 g jackfrukt i lake/vann 500 g etter lake
Annet
- 8 små el medium tacolefser
- 200 g revet ost gjerne plantebasert (valgfritt)
- 2 vårløk hakket (valgfritt)
- 1/2 rødløk hakket (valgfritt)
- 1 mango delt i biter (valgfritt)
Topping forslag
- hakket rødløk
- grønn salsa (ferdigkjøpt)
- 1 håndfull koriander til topping
- lime
Fremgangsmåte
Sausen
- Varm opp olje i en vid kjele. Ha i løk og stekden godt, nesten så den blir svidd. Ha i resten av ingrediensene til sausen, og la småkoke i minst 30 minutter, gjerne lenger. Ta deretter ut laurbærbladene, og blend med stavmikser eller helst blender. I mellomtiden forbereder du fyllet.
Jackfrukten
- Hell av laken og skyll godt i kaldt vann. Del jackfrukten i to og stek i en tørr stekepanne i ca. 10 minutter på medium varme til de blir litt brunere og vannet forsvinner.
- Tilsett 2–3 dl av den ferdige sausen, og la stå på lav varme i 5–10 minutter så jackfrukten trekker til seg godt med saus. Ha fyllet over i en annen beholder, så du kan bruke stekepannen videre. Ikke nødvendig å vaske pannen.
- Varm stekepannen på medium høy varme (7 av 9 hos meg), bruk gjerne flere panner. Dypp en tacolefse av gangen i sausen (bare så vidt, ikke la den ligge der) og legg i pannen. Strø et lite lag ost på hele tacolefsen, deretter en del av fyllet på den ene halvdelen. Om du vil, kan du ha i et lag rødløk, vårløk eller begge deler. Jeg liker den ekstra teksturen.
- Når den har stekt litt, så den er gyllen under og litt tørrere: Brett tortillaen i to så det blir en halvmåne, og stek litt til før du legger den til side. Gjenta med alle tortillaene. Du kan gjerne holde de varme i en stekeovn på 150 ℃ i mellomtiden.
- Når alle er ferdige, legger du dem på et stort fat og serverer resten av sausen i individuelle skåler som brukes som dip. Jeg synes det er veldig godt med frisk mango til.
- Spis med hender eller bestikk.
Notes
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)