Nøttestek med røkt tofu
Nøttestek med tofu er laget i samarbeid med Helios med ønske om en god jul til deg og dine:)
Min superpopulære nøttestek kræsjer nettsiden minst en gang i løpet av julaften *hvert år*! Smakene er helt nydelige sammen og alle får til å lage den!
Så da er spørsmålet: Kan den også lages med proteinrik og mettende digg tofu?
Long story short: Det ble superdigg😍 (normalt med quinoa, så dette tar ned tiden på prepp også, win!) Jeg brukte den røkte tofuen til Helios som du får hos Coop Mega og Oda – samt i frivillig sortiment i Meny, Spar og Kiwi! (Be kjøpmann ta inn om du ikke finner den)
Det som er så bra med den røkte typen er at den har en sterkere egensmak, så den trenger mindre krydder. Finner du den ikke kan du selvsagt bruke den naturelle og smake til med litt mer krydder, går fint det også🥰

Nøttestek med røkt tofu
Ingredienser
Fyll
- 1,5 dl vann
- 0.5 ss grønnsaksbuljongpulver evt 1/2 buljongterning knust
- 20-30 gram tørket shiitake 1 pakke er ofte 30 gram (kan sløyfes hvis du ikke liker sopp, men smaken gir noe ekstra synes vi:)) Du kan også bruke fersk sopp om du ikke finner tørket, da anbefaler jeg enten 2 portobello eller 6-8 aromasopp eller rundt 100 g shiitake som stekes godt til de er helt tørre.
- 2 fedd hvitløk
- 200 g spinat grovhakket
- 2 pk fast tofu gjerne røkt fra Helios
- 2-3 ss kremost som philadelphia, snøfrisk e.l. valgfritt
- 50 g tørkede tranebær
- 1 neve valnøtter grovhakkede
- 1 ts tørket salvie
- 2 ts chilikrydder
- 1 ts tørket rosmarin
- 2 ts balsamicoeddik
- 2 ts soyasaus eller soyasaus (tamari er glutenfritt)
- smak til med salt
Annet
- 1 pakke smørdeig (se notater)
- Litt mel til utkjevling
- Litt smør eller olje til pensling
Fremgangsmåte
- Sjekk ofte stilte spørsmål under oppskriften dersom du lurer på noe.
- *Hvis du har tid, la gjerne smørdeigen tine i kjøleskap et døgn. Hvis ikke se lengre nede for tips om når du bør ta den ut av fryseren.*
- Legg den tørkede soppen i varmt vann i 5-10 minutter eller bruk fersk sopp og kutt den i små biter.
- Gjør klart resten av ingrediensene om du venter på den tørkede soppen.
- (hvis tørr sopp) Når den tørkede soppen er klar, hell vannet av den, skvis ut litt vann i soppen og hakk den i små biter.
- Ta frem en vid kjele: Stek så soppen i tørr panne til den har krympet mye, ca 4-5 minutter på høy varme. Når du trykker på soppen med en stekespade og det ikke kommer vann ut er den tørr nok.
- Tilsett så finhakket hvitløk og all spinat, rør til all spinaten har falt godt sammen.
- Smuldre deretter tofuen i små biter (med hendene) rett i pannen og la steke til du har en relativt tørr masse.
- Tilsett så kremost om du vil og rør til alt er godt blandet. Ha deretter i resten av ingrediensene rett i pannen. Smak til med salt og pepper. Hvis blandingen er litt våt, stek den litt til så det ikke er væske i bunn når du rører. Ta så av varmen.
- La blandingen kjøle seg litt (mitt triks er å sette den ute i fem minutter, men leser du dette på sommeren er det kanskje ikke like god taktikk:))
- Valgfritt hvis du har tid, det gir penest og fastest form: Når blandingen er litt kjøligere kan du forme den som en tykk pølse i plastfolie eller et kjøkkenhåndkle. Jeg har lagt folien, ca en meter lang, på benken, og deretter lagt massen i midten og brukt hendene til å forme en tykk pølse som er ca 30 cm lang (som et A4 ark). Så skal du ta resten av folien stramt rundt pølsen, og trykke den litt sammen, slik at den lettere sitter sammen inne i "steken". La så massen hvile i kjøleskapet en stund, helst en times tid. Forberedningstips: Alt frem til dette punktet kan du helt fint gjøre en dag eller to før servering. Dersom den har ligget veldig lenge i kjøleskapet, kan det være lurt å la den få litt romtemperatur før innbaking, så den ikke blir kald i midten mens smørdeigen blir passe.
- Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme. Hvis ikke du har tint smørdeigen i kjøleskapet, så kan du ta frem platene fra fryseren nå, og la de tine spredt utover på et bakepapir mens du gjør klar til kjevling.
- Etter ca 15 minutter bør de være tinte. Ikke la de bli for varme, da blir deigen vanskelig å jobbe med. Legg så platene på hverandre så de overlapper, og kjelve ut til et rektangel på ca 40*30 cm. Tenk at pølsen din skal få god plass til å bli pakket inn. Bruk gjerne litt mel på underlaget så den ikke sitter fast.
- Viktig tips: Legg så deigen på et bakepapir før du monterer, ellers kan den bli vanskelig å flytte.
- Velv så pølsen din forsiktig ut av plastfolien i midten av butterdeigen. Bruk eventuelt hendene til å forme den jevn.
- Hvis du vil lage med mønster: Skjær så striper som er like store som tommelen fin rundt hele steken. Se bilder lengre opp i oppskriften for detaljer. Jeg pleier å skjære vekk litt i toppen , og bruke de første stripene til å dekke endene ved å ta en fra høyre rundt til venstre og motsatt. Deretter tar du annenhver stripe over til den andre siden over steken. Det kan være fint å brette inn mot midten fra hver ende, og du kan godt skjære av litt deig om du står igjen med noe som ikke passer. Dette er jo kunst, så bare ha den akkurat så fin eller rustikk som du vil:)
- Pensle så med smør eller olje og stek i 40-45 minutter til den er gylden og sprø på utsiden. La hvile i 10 minutter før servering, da holder den bedre på formen. Bruke en skarp kniv for å få fine skiver.
- Håper det smaker:)

Næringsinnhold
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.



Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)