Favoritt smuldrepai med bær eller frukt
Smuldrepai, min mest lagde “kake” noensinne. Hver eneste gang det er et kaketilfelle hvor man skal ta med noe eller jeg har bær til overs, så slenger jeg sammen denne. Den gjøres på kun 15 minutter og er det bare å vente en halvtime på steking, enklere blir det ikke.
Her kan du bruke rips, blåbær, bringebær, epler, fersken, jordbær eller hva du nå måtte ønske. Det blir knallgodt uansett!
Originaloppskriften på smuldrepaien er fra min mormor eller mamma, de er ikke helt enige der;) Uansett har jeg ikke tall på hvor mange ganger eplevarianten av denne har blitt servert i et familieselskap hos oss opp gjennom årene, da i eplevarianten. Ett år fikk jeg lyst til å teste den med bær, og plutselig hadde vi laget pai annenhver dag hele ferien i utallige varianter.
Min største favoritt er rips med cottage cheese og bittelitt vaniljesaus på, og på en knallsterk annenplass er fersken med lime supergodt. Glutenfri og nøttefri om du vil:)
Håper du elsker denne du også!
Oppskriften på Smuldrepai finner du også i En skikkelig digg kokebok 3 . Dersom du liker oppskriften håper jeg at du vil sjekke ut resten av boken her. Da får du 76 andre fantastiske plantebaserte retter på kjøpet.
Ofte stilte spørsmål:
Min er veldig brun på toppen før steketiden, hva gjør jeg?
Noen ovner steker litt mer ujevnt enn andre, bare legg en aluminumsfolie på toppen de siste minuttene, så blir den ikke brent.
Må jeg bruke maisstivelse, jeg har ikke det hjemme?
Nei, du må ikke, men det kan være at det blir litt rennende i bunnen da. Det gjør jo ingenting, godt er det uansett. Jeg foretrekker å bruke det på bær, men hadde laget den uten om jeg ikke hadde det tilgjengelig.
Hvor lang tid i forveien kan jeg lage paien?
Dersom bærene/frukten du bruker er fin og fersk kan du absolutt lage denne 3-4 dager i forveien uten problem:)
Lykke til!
Smuldrepai i fem varianter
Ingredienser
- 600 g bær eller frukt (Velg en eller bland) 4-500 g bringebær el. 5-600 g rips el. 4-5 fersken+limeskall el. 6-8 epler uten skall i båter+kanel
- 2 ss maisstivelse kun på bær, de avgir mest væake
- 150 g smør gjerne plantebasert
- 2 dl store havregryn*
- 2 dl kokosmasse sånn utenpå kokosboller vet du:)
- 1½ dl sukker**
- 1 neve hakkede nøtter f.eks.mandler, valgfritt
- 1 klype salt
Tilbehørsforslag
- vaniljesaus el. vaniljeis
- cottage cheese (min favoritt til ripspai)
- frisk mynte
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen; 200 ℃, over- og undervarme.
- Dersom du bruker et fast smør, del smøret i terninger og la ligge ute til du har målt opp resten. Om du bruker et mykt (ikke rennende) plantebasert smør, kan du bruke det direkte fra kjøleskapet.
- Min paiform er 32 cm, men her kan du bruke det du har, bare følg med på steketid. Ha bær, epler eller fersken i formen. Strø over maisstivelse på alle varianter utenom epler. Eplene gir ikke fra seg så mye væske, så det er ikke nødvendig.
- Bland havregryn, kokosmasse, sukker, nøtter og salt i en blandebolle, og bruk deretter fingrene eller en gaffel til å mose inn smøret i deigen til du har en smuldredeig. Rør inn nøtter om du ønsker.
- Fordel deigen over frukten, det er bare sjarmerende om det er en litt «ruglete» overside.
- Stek i nedre del av ovnen i ca. 25 minutter for bær*** og ca. 30 minutter for epler avhengig av størrelsen på bitene. Toppen skal bli gyllen.
- La hvile i minst 15 minutter før servering, kan fint lages dagen før og lunkes litt før servering eller bare spises kald.
- Hvis du vil ha en litt sunnere variant, eller du får helt dilla som meg og vil spise den ofte, så anbefaler jeg å prøve med cottage cheese ved siden av, utrolig godt med denne miksen:)PS: Håper du gir en review etter du har smakt den, og ikke minst at det smaker:)
Merknader
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)