Snickersbiter – rå, veganske og skikkelig digge
Disse oppskriftene er en del av julekapittelet i min siste kokebok “En skikkelig digg kokebok 2”. Boken nådde bestselgerlisten første uken, og var Norges mest solgte bok i alle sjangre hos Ark den uken. Dersom du vil støtte mitt arbeid for grønnere matglede i Norge, kan du kjøpe den her! Da får du 99 fantastiske retter som er testet ut av hele 300 testfamilier i utformingsfasen.
Det er seriøst få ting som brukes så utrolig mye som peanøttsmør i mitt hus. Før jeg oppdaget hva peanøttsmør egentlig var, trodde jeg at det var en blanding av peanøtter og smør og jeg fattet ikke at amerikanerne kunne gi det til barna sine på matpakken. Nå har jeg heldigvis litt mer kunnskap om mat, og visste dere for eksempel av peanøtter ikke er nøtter en gang? Det er en belgvekst! Og peanøttsmør er faktisk bare peanøtter som er malt fint sammen akkurat som mandelsmør, cashewsmør osv… (noen ganger tilsatt litt salt og olje for å få det mer smørbart). Proteininnholdet er også gedigent, med hele 24% protein.
I <3 peanøttsmør
Jeg bruker peanøttsmør til pålegg, flere middager, men også ofte som kveldssnacks. Gi meg noen friske bær eller oppskåret frukt, et par dadler, en stor spiseskje med peanøttsmør og så kooooser jeg meg skikkelig:)
Disse godsakene du nå skal få oppskrift på er superenkle å lage, og de skal ikke varmebehandles en gang. Det eneste du trenger er en foodprosessor (evt en god blender) og en muffinsform. Fryser er også kjekt, men kan bruke kjøleskap også.
Bunnen er knasende og er laget av havregryn og peanøttsmør (og derfor glutenfri med riktige havregryn), og fyllet er deilig seigt og salt med masse kosefølelse. Toppen er smeltet sjokolade, eller mitt supertriks: Istopping som stivner av seg selv.
Disse er for de som elsker snickers og twix, men som gjerne vil ha noe med litt mer næring, men like mye kos:)!
Snickersbiter – Rå, veganske og skikkelig digge
Ingredienser
Bunn
- 2,5 dl havregryn (du kan godt ta litt mer havregryn om du ønsker en litt tørrere og tykkere bunn)
- 2 ss kokosolje
- 4 ss peanøttsmør bruk variant med 99% peanøtter
- 1/2 ts salt (valgfritt) vurder saltmenden i forhold til din smak
Fyll
- 10 dadler (store medjool dadler) ta ut steinen
- 3 ss peanøttsmør bruk variant med 99% peanøtter
- 3 ss kokosolje
Topping
- 200 g Smeltet mørk sjokolade du kan gjerne bruke en fra flaske som stivner i kulden
- grovhakkede peanøtter eller bær
Fremgangsmåte
- Ha alle ingrediensene til bunnen i en food prosessor eller blender og bland godt.
- Bruk så helst en silikonbasert muffinsform, eller andre former hvor du lett får ut innholdet etter en tur i fryseren. Legg omtrent en stor spiseskje av bunnen i hver beholder. I mine former holder dette til 6. Trykk så lett ned med en skje eller en slikkepott.
- Børst så lett ut av maskinen du brukte (trenger ikke vaskes) og ha i ingrediensene til fyllet. Kjør maskinen til du har en godt blandet og seig masse.
- Fordel fyllet på bunnene og topp med smeltet sjokolade og eventuelt bær eller nøtter. NB: Du trenger ikke være så nøye når du dytter fyllet ned på bunnen.
- Sett i fryseren en times tid, eller oppbevar der til senere.
- Hvis de har stått lenge i fryseren, la de gjerne tine i 15 minutter før servering. (Men ikke la de stå for lenge, da vil de smelte og flyte utover. )
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)