Soppstek til festdager – fra En skikkelig digg kokebok 2
Oppskriften på Soppstek finner du også i En skikkelig digg kokebok 2. Dersom du liker oppskriften håper jeg du vil kjøpe boken her, da får du 98 andre fantastiske plantebaserte retter på kjøpet.
Soppstek er ikke noe jeg har vokst opp med, men barna mine kommer nok til å forbinde høytider med denne, for den er super å lage til mange. Den skinner dessuten ved siden av andre tradisjonelle retter på påskebordet eller på en helt vanlig søndagsmiddag. Soppsteken har masse smak og er enkel og rask å lage. Jeg synes den passer året rundt, og den smaker spesielt godt til den friske brokkolisalaten og med min magiske brune saus til. Testfamiliene i En skikkelig digg kokebok 2 var overrasket over hvor utrolig god den er, så den er en liten luring, denne her. Derfor må du nesten bare gi soppsteken en sjanse, selv om du er skeptisk, ok?
Soppstek til festdager – fra En skikkelig digg kokebok 2
Ingredienser
- 2 ss olivenolje
- 1 gul løk skåret i skiver
- 450–500 g aromasopp
- 1 pk frossen butterdeig 450 g
- ½ dl vann
- 1/3 terning grønnsaksbuljong
- 3 hvitløksfedd finhakket
- 1 stor boks grønne linser skylt (230 g)
- 3 ss tamari el. soyasaus tamari er litt mindre salt, så bruk gjerne litt mindre vanlig soyasaus om du ikke bruker tamari
- 1 ss frisk timian finhakket
- ½ ss tørket rosmarin
- ½ ts chiliflak
- 2 ss tyttebærsyltetøy valgfritt
- 100 g frisk spinat grovhakket
- salt og pepper etter smak
- 1–2 medium store poteter valgfritt
- litt mel til utkjevling
- plantemelk el. olje til pensling
Serveringsforslag
- brun saus eller rødvinssaus
- brokkolisalat
Fremgangsmåte
- Varm olje i en vid kjele på middels til høy varme, ha i løk og la den frese til den er myk og blank. I mellomtiden gjør du klar soppen.
- Hvis du har foodprosessor: Del soppen i fire og bruk deretter pulsknappen til du har finhakket sopp, men ikke så lenge at det blir til mos. Har du ikke foodprosessor, kan du finhakke soppen.
- Forvarm ovnen til 225 ºC, over- og undervarme.
- Ta platene med butterdeig ut av fryseren, og la dem tine i cirka 15 minutter spredt utover på et bakepapir, mens du gjør klar til kjevling. Ikke la dem bli for varme, for da blir deigen vanskelig å jobbe med.
- Ha vann, buljong og hvitløk i kjelen med løk, og la det koke inn.
- Tilsett sopp, linser og tamari, og la det surre på ganske høy varme i cirka 10 minutter til det meste av fuktigheten er borte. Rør underveis.
- Tilsett krydder, tyttebærsyltetøy og spinat. Jeg liker sødmen fra syltetøyet, men du kan også droppe det om du vil. Rør godt, og slå av platen når alt er mørt og det har kokt forholdsvis tørt. Smak til soppfarsen med salt og pepper. Husk at den blir mildere når du pakker den inn i butterdeig, så den må smake litt.
- Legg platene oppå hverandre slik at de overlapper, og kjevle ut til et rektangel på cirka 40 x 30 cm. Tenk at soppfyllet skal få god plass til å pakkes inn. Dryss gjerne litt mel på underlaget, slik at deigen ikke sitter fast. Legg rektangelet på et bakepapir før du fyller det – dette er viktig, for ellers kan det bli vanskelig å flytte.
- Skjær potetene i riktig tynne skiver, behold gjerne skallet.
- Legg to rader med potetskiver ved siden av hverandre i midten av deigen, men la det være 3 cm uten fyll i toppen og bunnen. Hvis du ikke vil ha poteter i soppsteken, legger du soppfyllet rett på deigen. Da bør blandingen avkjøles litt først.
- Fordel soppfarsen på potetene, og avslutt med enda et lag poteter. Potetene gir litt stabilitet til formen på steken.
- Flett eller brett butterdeigen slik du vil, se gjerne forslaget på nøttesteken for steg for steg. Bruk eventuelt litt av butterdeigen du skjærer av til å lage pynt.
- Pensle soppsteken med plantemelk eller olje, legg den over på en stekeplate og stek den nederst i ovnen i cirka 45 minutter, til butterdeigen er gyllenbrun og sprø på utsiden. Sjekk når det er 10 minutter igjen, og flytt eventuelt stekeplaten opp i ovnen for å oppnå ønsket sprøhet.
- La soppsteken hvile i minst 10 minutter før servering, da holder den bedre på fasongen. Skjær den i fine skiver med en skarp kniv, og server den med ønsket tilbehør.
Merknader
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)