Hanne-Lenes beste nøttestek – plantebasert julemiddag
Oppskriften på nøttestek finner du også i den bestselgende kokeboken En skikkelig digg kokebok 2 eller Et skikkelig digg julehefte, begge finner du i vår nettbutikk.
Denne deilige, saftige og skikkelig digge innbakte nøttesteken er svaret på alle dine smaksløkers spørsmål! Det skal sies at det ikke er så mye nøtter i denne nøttesteken, for jeg synes ofte de som er fulle av nøtter ender opp med å være ganske tørre. Det er motsatt av hva denne er:)
Nydelig, saftig nøttestek med quinoa, spinat, tranebær, valnøtter og shiitake-sopp.
IKKE bli skremt, denne klarer du fint å lage, og jeg har til og med steg-for-steg bilder lengre nede med hvordan du kan brette smørdeigen.
Nøttestek! Svaret på “Hva skal man spise på julaften om man vil spise plantebasert?”
Svar på ofte stilte spørsmål finner du nederst under oppskriften:)
Nå har jeg tenkt, prøvelaget, smakt, justert, prøvelaget, smakt, justert utallige nøttesteker og andre vegetarsteker, og endelig smakte jeg meg frem til den miksen jeg ønsket meg.
Denne nøttesteken er saftig, holder formen, den er kompleks i smaksbildet, men likevel ikke sterk, og den går kjempefint til alt juletilbehøret. Den tar litt tid på grunn av hviletid, men det skal jo ekte festmat gjøre. Den gode nyheten er at fyllet kan fint lages et par dager før, og da er det jo bare ca 15 minutters jobbetid for å montere og deretter selve stekingen.
Nøttestek er helt nydelig i kombinasjon med vanlig juletilbehør, men jeg er spesielt glad i denne Rosenkålssalaten til og ikke minst vegisterkaker og den helt utrolig populære brune sausen (og i tillegg denne grønne om du er ekstra kul!)
Slik lager du innbakt nøttestek:
Det er ingen fasit på hvordan man kan lage denne, men denne metoden synes jeg blir både fin og rustikk på samme tid, og jeg opplever at de som har prøvd den får det til på første forsøk.
Se detaljer i bildeteksten:
Sjekk gjerne video av denne oppskriften her, eller gå rett til oppskriften under.
Hanne-Lenes beste nøttestek – vegansk digg julemat
Ingredienser
Fyll
- 1 dl quinoa
- 2 dl vann
- 0.5 ss grønnsaksbuljongpulver evt 1/2 buljongterning knust
- 30 gram tørket shitake 1 pakke er ofte 30 gram (kan sløyfes hvis du ikke liker sopp, men smaken gir noe ekstra synes vi:)) Du kan også bruke fersk sopp om du ikke finner tørket, da anbefaler jeg enten 2 portobello eller 6-8 aromasopp/shiitake som stekes godt til de er helt tørre.
- 2 fedd hvitløk
- 200 g spinat grovhakket
- 230 g linser ferdig kokte, valgfri farge.
- 150 g vegansk smøreost f.eks Oatly på mackan naturell eller med hvitløk og urter
- 50 g tørkede tranebær
- 1 neve valnøtter grovhakkede
- 1 ts tørket salvie
- 2 ts chilikrydder
- 1 ts tørket rosmarin
- 2 ts balsamicoeddik
- 2 ts tamari eller soyasaus (tamari er glutenfritt)
- ½-1 ts salt
- pepper
Annet
- 1 pakke smørdeig (se notater) de fleste varianter er veganske. Bruk en glutenfri variant om du trenger det.
- Litt mel til utkjevling
- Litt plantemelk til pensling eller olje
Fremgangsmåte
- Sjekk ofte stilte spørsmål under oppskriften dersom du lurer på noe.
- *Hvis du har tid, la gjerne smørdeigen tine i kjøleskap et døgn. Hvis ikke se lengre nede for tips om når du bør ta den ut av fryseren.*
- Legg den tørkede soppen i varm vann 5-10 minutter.
- Start med å koke quinoaen i buljong. Bland quinoa, vann og buljong i en kjele, kok opp og la småputre i ca 15 minutter til alt vannet er fordampet. Sett til side.
- Hell vannet av soppen og grovhakk den. Jeg liker litt grove biter av sopp, men du kan selvsagt også finhakke den om du heller vil ha en fin masse.
- Ta frem en vid kjele: Stek så soppen i tørr panne til den har krympet mye, ca 4-5 minutter på medium høy varme pleier å bli bra. Når du trykker på soppen med en stekespade og det ikke kommer vann ut er den tørr nok.
- Tilsett så finhakket hvitløk og all spinat, rør til all spinaten har falt godt sammen, og det ikke er mye vann i pannen.
- Tilsett så skylte linser og kremost, rør til alt er godt blandet. Ha deretter i resten av ingrediensene til fyllet, husk quinoaen. Smak til med salt og pepper. Hvis blandingen er litt våt, stek den litt til så det ikke er væske i bunn når du rører. ta så av varmen.
- La blandingen kjøle seg litt (mitt triks er å sette den ute i fem minutter, men leser du dette på sommeren er det kanskje ikke like god taktikk:))
- Når blandingen er litt kjøligere skal du forme den som en tykk pølse i plastfolie. Jeg har lagt folien, ca en meter lang, på benken, og deretter lagt massen i midten og brukt hendene til å forme en tykk pølse som er ca 30 cm lang (som et A4 ark). Så skal du ta resten av folien stramt rundt pølsen, og trykke den litt sammen, slik at den lettere sitter sammen inne i "steken". La så massen hvile i kjøleskapet en stund, helst en times tid. Forberedningstips: Alt frem til dette punktet kan du helt fint gjøre en dag eller to før servering. Dersom den har ligget veldig lenge i kjøleskapet, kan det være lurt å la den få litt romtemperatur før innbaking, så den ikke blir kald i midten mens smørdeigen blir passe.
- Etter 30-45 minutter (Kjenn på formen i kjøleskapet at den ikke er for varm og at den har "satt seg i formen": Sett ovnen på 200 grader. Hvis ikke du har tint smørdeigen i kjøleskapet, så kan du ta frem platene fra fryseren nå, og la de tine spredt utover på et bakepapir mens du gjør klar til kjevling.
- Etter ca 15 minutter bør de være tinte. Ikke la de bli for varme, da blir deigen vanskelig å jobbe med. Legg så platene på hverandre så de overlapper, og kjelve ut til et rektangel på ca 40*30 cm. Tenk at pølsen din skal få god plass til å bli pakket inn. Bruk gjerne litt mel på underlaget så den ikke sitter fast.
- Viktig tips: Legg så deigen på et bakepapir før du monterer, ellers kan den bli vanskelig å flytte.
- Velv så pølsen din forsiktig ut av plastfolien i midten av butterdeigen. Bruk eventuelt hendene til å forme den jevn.
- Hvis du vil lage med mønster: Skjær så striper som er like store som tommelen fin rundt hele steken. Se bilder lengre opp i oppskriften for detaljer. Jeg pleier å skjære vekk litt i toppen , og bruke de første stripene til å dekke endene ved å ta en fra høyre rundt til venstre og motsatt. Deretter tar du annenhver stripe over til den andre siden over steken. Det kan være fint å brette inn mot midten fra hver ende, og du kan godt skjære av litt deig om du står igjen med noe som ikke passer. Dette er jo kunst, så bare ha den akkurat så fin eller rustikk som du vil:)
- Pensle så med plantemelk eller olje og stek i 40-45 minutter til den er gylden og sprø på utsiden. La hvile i 10 minutter før servering, da holder den bedre på formen. Bruke en skarp kniv for å få fine skiver.
- Håper det smaker:)
Næringsinnhold er alltid veiledende og avhenger av mange faktorer som hvilke merkevarer du bruker, størrelse på produkter og lignende. Der det er tvil er det lagt inn det mest vanlige produktet og vekt for en råvare i snitt.
Ofte stilte spørsmål om nøttestek:
- Nøttestek: Kan jeg lage den uten nøtter? Ja, det kan du absolutt. Det gir en god knas i steken, men om du ikke tåler nøtter er det bare å utelate. I min vanlige nøttestek er det kun en neve nøtter, så det har ikke mye å si for fastheten i deigen.
- Nøttestek: Hva kan jeg forberede dagen før: Selve fyllet kan fint lages både en og to dager før servering. Pakk det godt inn i plastfolie så det holder godt sammen, og ingen fuktighet slipper ut. På selve dagen trenger du bare å pakke/flette inn massen i butterdeig og steke.
- Nøttestek: Kan jeg steke ferdig på forhånd: Dersom du må forberede steken ferdig noen dager før, kan det være lurt å dele den i skiver før du fryser den ned og deretter varme skivene i stekepannen for å beholde sprøheten i steken. Dersom du skal dele i skiver pass på at du har vært ekstra nøye med å pakke inn nøttesteken stramt, vent med å skjære til steken har satt seg litt og bruk en skarp kniv når du deler i skiver. Du kan også la hele steken tine i ca 24 t i kjøleskap og varme opp igjen i ovnen på rundt 150 grader i en times tid. Følg godt med så ikke utsiden blir brent. Ved å steke den to ganger kan bunnen bli litt myk i bunnen, men smaken er like god.
- Nøttestek: Hvordan får jeg plass i ovnen: Mange bruker ovnen til ribbe store deler av julaften, og derfor er det flere som lurer på hvordan man skal få med nøttsteken i ovnen. Man kan bruke trikset med å forsteke, dele i skiver og deretter ta skivene i pannen på selve julaften, men man kan også se om man kan ha varmluft i ovnen, og kanskje få plass til både ribbe og nøttestek i samme ovn. Jeg er så heldig at jeg har en kombi mikroovn, så her kan vi steke to ting på en gang.
- Butterdeig, glutenfri: Dessverre var det helt inntil julen 2019 et merke med ferdigkjøpt glutenfri butterdeig/smørdeig i frysedisken. Nå er dessverre den ute av butikkene, og jeg har lett land og strand etter en variant, men ikke funnet. Hører at folk har brukt pizzadeig i stedet med stort hell, men i skrivende stund har jeg ikke rukket teste det selv enda. Skriv gjerne i kommentarfeltet om du har forsøkt, og hvilket merke du har brukt.
- Butterdeig, vegansk: Alle butterdeigene/smørdeigene jeg har sett i Norske dagligvarer har vært veganske, så det er altså ikke meieribasert smør i de. Dobbeltsjekk gjerne på pakken du kjøper om du vil være sikker.
- Butterdeig, må man bruke det? Akkurat i de julestekene jeg har forsket meg frem til, så har jeg valgt å pakke de inn i butterdeig. Jeg er ganske sikker på at samme fyll med litt mindre væske eller flere tørre ingredienser kan brukes i en brødform (husk bakepapir) man har ikke rukket teste i år.
- Hva med spinat, man kan vel ikke varme opp det? Det er en seiglivet myte at man ikke bør varme opp spinat igjen. Det er heldigvis ikke farlig så lenge du bruker rask nedkjøling og rett oppvarming som med alt annet. EU har ingenting i sine matsikkerhetsregler om dette lengre. (Les mer om det f.eks her.)
Likte du denne oppskriften?
Gi den gjerne en vurdering så sprer vi vegetarentusiasme sammen:)